Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Αίμα στα κόπρανα (κακά) του παιδιού. Πότε ν’ ανησυχήσω;

Είδατε αίμα στα κακά του παιδιού σας; Πόσο ανησυχητικό είναι; Πού μπορεί να οφείλεται;
Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα ανησυχεί το παιδί ,τους γονείς και τον παιδίατρο. Πρέπει να εξακριβωθεί ότι πρόκειται πραγματικά για αίμα και όχι για χρωματισμό των κοπράνων που οφείλεται σε τροφές όπως πατζάρια, σπανάκι,κόκκινα φρούτα όπως φράουλες η  κεράσια, σκούρα σοκολάτα, τζέλλυ με χρωστικές ουσίε ςή σε φάρμακα που παίρνει το παιδί όπως σίδηρο,αντιβιοτικά,σιρόπια για το βήχα κ.ά.
Πρώτα-πρώτα πρέπει να γίνει μια εξέταση κοπράνων για παρουσία αίματος.
Αξιολογείται αν το αίμα προέρχεται από το ανώτερο πεπτικό (οισοφάγο, στομάχι,λεπτό έντερο) ή από το κατώτερο πεπτικό(παχύ έντερο, πρωκτός)
Στην πρώτη περίπτωση, τα κόπρανα είναι μαύρα λόγω της μεγάλης διαδρομής μέχρι να αφοδεύσει το παιδί και στη δεύτερη το αίμα είναι κόκκινο.
Τα αίτια και η διερεύνηση της παρουσίας αίματος στα κόπρανα ταξινομούνται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Αιμορραγικές κενώσεις στα νεογνά
Στην περίοδο αυτή οι αιτίες μπορεί να είναι:
1. Αλλεργία στο γάλα της αγελάδας ακόμα και αν το παιδί θηλάζει αλλά η μητέρα του καταναλώνει διάφορα γαλακτοκομικά από γάλα αγελάδας.
2. Κατάποση αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού.
3. Κατάποση αίματος από ραγάδες στο μαστό της μητέρας κατά το θηλασμό.
4. Νεκροτική εντεροκολίτιδα σε πρόωρα μωρά.
5. Διαταραχές της πήξης του αίματος.
6. Έλλειψη βιταμίνης Κ.
7. Έλκος στο στομάχι, στον οισοφάγο ή γαστρίτιδα.
8. Διαταραχές των αιμοπεταλίων.
9.Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα
Αιμορραγικές κενώσεις στα βρέφη
Στην περίοδο αυτή οι αιτίες μπορεί να είναι:
1. Ραγάδες του δακτυλίου του πρωκτού αν το παιδί έχει δυσκοιλιότητα.
2. Λοιμώξεις του εντέρου από ιούς, βακτηρίδια ή παράσιτα.
3. Οισοφαγίτιδα από εμετούς αν το παιδί έχει γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση.
4.Αλλεργία στο γάλα της αγελάδας που προκαλεί κολίτιδα.
5.Χειρουργικές καταστάσειςς όπως εγκολεασμός, διπλασιασμός τμήματος του εντέρου, μεκέλειος απόφυση κ.ά.
Αιμορραγικές κενώσεις στην προσχολική και σχολική ηλικία
Στην περίοδο αυτή οι αιτίες μπορεί να είναι:
1. Έλκος στομάχου
2. Εντεροκολίτιδα από μικρόβια
3. Πολύποδες παχέως εντέρου
4. Διάφορες αλλεργίες
5. Ανωμαλίες των αγγείων του εντέρου
Διάγνωση
Σε όλες τις άνω περιπτώσεις απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. Πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος για να βρεθεί η προέλευση και η αιτία της αιμορραγίας, από μία απλή ακτινογραφία μέχρι εξετάσεις για αποκλεισμό αλλεργιών, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, γενική αίματος και γενική ούρων του παιδιού, έλεγχος των κοπράνων για επιβεβαίωση της ύπαρξης αίματος μέχρι καλλιέργεια για να εντοπιστούν ίσως διάφοροι μικροοργανισμοί οι οποίοι  ευθύνονται για προβλήματα στο έντερο.
Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία.


Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Σεξουαλική παρενόχληση σε παιδιά-τα βίντεο που πρέπει όλοι να δούμε !!




8+1 Tips γιά χαρούμενα πρωτάκια

Τελειώνουν σιγά-σιγά οι καλοκαιρινές διακοπές,και όπου νάσαι θα κτυπήσει το πρώτο κουδούνι του δημοτικού σχολείου.Και εκεί θα ξεκινήσει η νέα ζωή γιά τα πρωτάκια μας . Ενώ ζούσαν ανέμελα χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα, με πολύ παιγνίδι και συνεχώς κάτω από το δικό σας βλέμμα, άρχιζουν σιγά σιγά να ανεξαρτητοποιούνται περισσότερο και να μπαίνουν σε πιο αυστηρά πλαίσια.
Πώς μπορείτε όμως να τα βοηθήσετε να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον;
Να είστε ενθουσιώδεις μαζί τους και να συμμετέχετε ενεργά στην αγορά σχολικών ειδών, που θα εμπλουτίζουν κατά καιρούς τη… συλλογή τους.
Μιλήστε τους με τον καλύτερο τρόπο για το σχολείο, τους δασκάλους, τις νέες εμπειρίες και τη δυνατότητα για νέους φίλους.
Δείτε ξανά μαζί με την πρώτη ευκαιρία τους χώρους του σχολείου (τάξεις, γήπεδα, καντίνα κτλ.), ρωτήστε τα γι’ αυτούς και πώς περνάνε εκεί και δείξτε ενθουσιασμό.
Ξυπνήστε τα χαρούμενα το πρωί, μοιραστείτε το πρόγραμμά σας και  ακούστε τις εμπειρίες τους όταν επιστρέψουν.
Προσπαθήστε τουλάχιστον στην αρχή να τα παίρνετε αλλά και να τα παραλαμβάνετε εσείς από το σχολείο.
Μην είστε υπερβολικά απαιτητικοί μαζί τους. Μην ξεχνάτε ότι είναι η πρώτη τους χρονιά στο σχολείο και όλα είναι νέα γι’ αυτά.
Είστε δίπλα τους στο διάβασμα αλλά σίγα σιγά να τους δείχνετε τον τρόπο για να μάθουν να μελετούν από μόνα τους.
Κρατάτε συχνή επαφή με τους δασκάλους τους και γενικότερα με το σχολείο.
και φυσικά μην ξεχνάτε ότι….

Όταν είμαστε εμείς χαρούμενοι τους το μεταδίδουμε μένοντας ΠΑΝΤΑ δίπλα τους και όχι μπροστά τους.



Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η δημιουργία -Από τη σύλληψη στον τοκετό σε εικόνες

                                          1.Ωορηξία
                                          2.Γονιμοποίηση
                                          3.Ζυγωτό
                                          4. Μορίδιο
                                          5. 3 εβδομάδων
                                          6. 4 εβδομάδων
                                          7. 5 εβδομάδων
                                          8. 6-7 εβδομάδων
                                          9. 8-9 εβδομάδων
                                          10. 10-12 εβδομάδων
                                          11. 13-20 εβδομάδων
                                          12. 21-24 εβδομάδων
                                          13. 25-26 εβδομάδων
                                          14. 27-29 εβδομάδων
                                          15. 30-31 εβδομάδων
                                          16. 32 εβδομάδων
                                          17. 33-42 εβδομάδων

Τέστ αξιολόγησης γονιμότητας .

http://www.cliftsurgery.co.uk/tools/self_checks/fertility_1.htm

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Νεογέννητο. Οι πρώτες βδομάδες ενός νεογέννητου μωρού

Οι νέοι γονείς μετά το πρώτο άγχος που έχουν για τη γέννηση του παιδιού τους περνούν μερικές μέρες στο νοσοκομείο ή την κλινική και εκεί μαθαίνουν τα βασικά πράγματα για τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας τους. Οι γονείς που έχουν και άλλα παιδιά ίσως νιώθουν πιο άνετα αλλά και αυτοί πολλές φορές έχουν πολλά να μάθουν ιδιαίτερα αν τα άλλα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία. Όταν έρθει η στιγμή που η μητέρα και το νεογέννητο θα πάνε στο σπίτι υπάρχουν συχνά πολλές απορίες και αυτές θα προσπαθήσω να λύσω δίνοντας συγχρόνως μερικές συμβουλές για τις πρώτες βδομάδες με το νεογέννητο.
 Το ταξίδι για το σπίτι
Ένα από το απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχετε για να πάρετε το νεογέννητο σπίτι με ασφάλεια και χωρίς να παρανομήσετε είναι το κάθισμα του αυτοκινήτου (εκτός αν είστε κοντά και θα πάρετε το βρέφος σπίτι με τα πόδια). Το βρέφος πρέπει να είναι δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας του καθίσματος και το κάθισμα με τη σειρά του πρέπει να είναι στερεωμένο στο αυτοκίνητο. Τα καθίσματα για νεογέννητα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε το βρέφος να κοιτάζει προς τα πίσω και μπορούν να τοποθετηθούν πίσω ή στη θέση του συνοδηγού αν δεν υπάρχει αερόσακος.
 Το βρέφος και η διατροφή του
Όποια και αν είναι η επιλογή σας για τη διατροφή του μωρού σας, πριν φύγετε από το μαιευτήριο πρέπει να γνωρίζετε είτε πως να φτιάξετε το γάλα είτε πως να θηλάσετε. Φυσικά το ιδανικότερο γάλα είναι το μητρικό τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα. Με το ξένο γάλα ίσως είναι πιο εύκολο στην αρχή αφού παίρνει μερικές μέρες για να συνηθίσουν μητέρα και παιδί το θηλασμό. Μετά τις πρώτες βδομάδες όμως, ο θηλασμός γίνεται πιο εύκολος αφού θα έχετε κάθε στιγμή έτοιμο, αποστειρωμένο γάλα στη σωστή θερμοκρασία και με αντισώματα που θα προστατεύουν το βρέφος από ασθένειες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την συχνότητα και ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται ένα μωρό. Πλέον παγκοσμίως τα βρέφη (και ιδιαίτερα αυτά που θηλάζουν) πιστεύεται ότι πρέπει να τρώνε όσο θέλουν και όταν θέλουν. Φυσικά πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο  τις λεπτομέρειες. Να θυμάστε ότι ένα μωρό που τρώει καλά, κοιμάται καλά μετά το γεύμα, βάζει βάρος φυσιολογικά και έχει αρκετά βρεγμένα και λερωμένα πανάκια κάθε μέρα.
 Το μπάνιο του βρέφους
Τα βρέφη όταν είναι στο μαιευτήριο κάνουν συνήθως μπάνιο κάθε πρωί. Όταν είσαστε στο σπίτι σας είναι συνήθως πιο πρακτικό το μπάνιο να γίνεται το βράδυ. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου και αν δεν είστε σίγουροι τότε ένα θερμόμετρο μπάνιου θα σας βοηθήσει. Το μπάνιο είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν και να παίξουν ακόμη και τα μικρότερα βρέφη ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Μην κάνετε μπάνιο τα βρέφη με πολλές σαπουνάδες γιατί αυτές ξηραίνουν το ευαίσθητο δέρμα του. Ακόμη καλό είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς σαπούνι και σε μικρές ποσότητες. Αν ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες τότε δεν είναι απαραίτητο να ξεπλένετε το μωρό πριν βγει από το μπάνιο.
Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του παιδικού προσώπου είναι με βαμβάκι και νερό χωρίς τη χρησιμοποίηση άλλων προϊόντων. Με βαμβάκι και νερό είναι καλό να καθαρίζετε το βρέφος και όταν αλλάζετε το πανάκι του. Τα διάφορα παιδικά υγρά μαντηλάκια είναι πολύ καλά και πρακτικά αλλά καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται τις πρώτες  βδομάδες ή αν το βρέφος έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα.
 Η ρουτίνα μέρας-νύχτας
Όσο πιο γρήγορα βοηθήσετε το βρέφος να καταλάβει τη διαφορά ημέρας και νύχτας τόσο πιο εύκολα θα αρχίσει να κοιμάται για πιο πολλές ώρες τα βράδια. Μετά το βραδινό μπάνιο ένα μασάζ με παιδικό λάδι, λοσιόν ή ακόμη με ελαιόλαδο θα βοηθήσει το βρέφος να χαλαρώσει. Αφού πάρει το βραδινό του γάλα πρέπει να το βάλουμε να κοιμηθεί χωρίς νανούρισμα στο κρεβατάκι του. Όταν ξυπνά το βράδυ θα έχουμε ένα χαμηλό φως για να βλέπουμε όταν αλλάζουμε και ταΐζουμε το βρέφος αλλά δεν θα ανάβουμε έντονα φώτα και ούτε θα κάνουμε πολύ θόρυβο. Ακόμη δεν θα μιλάμε και δεν θα παίζουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αντίθετα τη μέρα πρέπει να έχουμε το μωρό σε φωτεινό δωμάτιο. Πρέπει να του μιλάμε, να τραγουδάμε και να παίζουμε όταν είναι ξύπνιο και να έχουμε παιχνίδια που να μπορεί να τα βλέπει και να παίζει.
 Βόλτες έξω από το σπίτι
Το μωρό μπορεί να βγαίνει για βόλτες από πολύ μικρή ηλικία αλλά πρέπει να το προστατεύουμε από τον αέρα, από καπνούς και φυσικά από τον ήλιο. Καλό είναι να φοράει καπελάκι, να έχουμε ομπρελίτσα ή άλλο αντηλιακό κάλυμμα και να βάζουμε αντηλιακή κρέμα.
 Κοντά στο κεφάλι του δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά παιχνίδια ή σκεπάσματα όταν κοιμάται. Ακόμη δεν πρέπει να καπνίζει κανένας μέσα στο σπίτι όχι μόνο λόγω των γνωστών επιπτώσεων του παθητικού καπνίσματος αλλά και λόγω της αύξησης του κινδύνου από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι οι καπνιστές μεταφέρουν στα ρούχα και στην ανάσα τους ουσίες βλαβερές για τον καθένα αλλά ιδιαίτερα για τα βρέφη.
 H θερμοκρασία του σπιτιού
Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο στο οποίο είναι ένα μωρό είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Σε αυτή τη θερμοκρασία το βρέφος χρειάζεται να φοράει ένα εσωτερικό φανελάκι, κάλτσες και ένα κουστουμάκι με μακρύ μανίκι. Πρέπει ακόμη να είναι σκεπασμένο με μια λεπτή κουβερτούλα και το κεφαλάκι του να είναι ξεσκέπαστο. Σε ψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες η ενδυμασία και τα σκεπάσματα πρέπει να μεταβάλλονται ανάλογα. Πρέπει να θυμάστε ότι ούτε η πολλή ζέστη αλλά ούτε και το κρύο είναι καλά για τα βρέφη. Ένα μωρό που κρυώνει θα έχει κρύες πατούσες και παλάμες. Ένα μωρό που ζεσταίνεται θα είναι ιδρωμένο και συνήθως το πρώτο μέρος του σώματος που ιδρώνει είναι ο αυχένας. Όσο πιο μικρό σε ηλικία και βάρος είναι ένα βρέφος, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται από  ακραίες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα από το κρύο. Εάν το καλοκαίρι θα χρησιμοποιήσετε κλιματισμό στο σπίτι ή το αυτοκίνητο καλό είναι ο κρύος αέρας να μην φυσάει απευθείας πάνω στο βρέφος, η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή και το βρέφος να είναι καλά ντυμένο.
Το δωμάτιο του βρέφους και η στάση ύπνου
Συνίσταται αν θα γίνουν αλλαγές και ιδιαίτερα βαψίματα τοίχων στο δωμάτιο που θα κοιμάται το μωρό, αυτές να γίνουν με μπογιές που δεν μυρίζουν έντονα και κατά προτίμηση τουλάχιστο ένα μήνα πριν από τη γέννηση του βρέφους. Τους πρώτους έξι περίπου μήνες καλό είναι το βρέφος να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του. Μπορεί να κοιμάται σε κρεβατάκι ή καλαθάκι παιδικό, σε σχετικά σκληρό στρώμα και πάντα ανάσκελα. Παλαιότερα τα βρέφη κοιμόντουσαν μπρούμυτα και στο πλάι. Τώρα έχει βρεθεί σε διάφορες μελέτες ότι όταν ένα βρέφος κοιμάται ανάσκελα κινδυνεύει λιγότερο από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Η πεποίθηση ότι εάν το μωρό είναι ανάσκελα και έχει αναγωγές ή κάνει εμετό τότε κινδυνεύει να πνιγεί είναι αβάσιμη.


Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Γαστρεντερίτιδα σε παιδιά - Σύγχρονη αντιμετώπιση


Μετά το κοινό κρυολόγημα οι γαστρεντερίτιδες αποτελούν το δεύτερο σε συχνότητα νόσημα που εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.Το καλοκαίρι και ο χειμώνας είναι οι εποχές που σημειώνεται έξαρση ιώσεων και κυρίως γαστρεντερίτιδων, τόσο σε παιδιά όλων των ηλικιών όσο και στους γονείς τους. Υπάρχουν τύποι γαστρεντερίτιδας σε όλες τις εποχές του έτους. Πολλά παιδιά μπορεί να έχουν παραπάνω από ένα επεισόδιο το χρόνο. Ιδιαίτερα πλήττονται τα βρέφη που δεν θηλάζουν, τα βρέφη και νήπια σε παιδικούς σταθμούς.
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η γαστρεντερίτιδα κάνει την ενοχλητική της επίσκεψη κυρίως στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία. Λέγοντας γαστρεντερίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονή που προσβάλλει το στομάχι και το έντερο. Συνήθως διαρκεί 2-5 ημέρες, αν και δεν είναι σπάνιο στα μικρότερα παιδιά να κρατήσει λίγες ημέρες παραπάνω.
ΑΙΤΙA
Τα κυριότερα αίτια οξείας γαστρεντερίτιδας στα παιδιά είναι οι ιοί (rota, norwalk, adeno,entero) που ευθύνονται για 70-80% των περιπτώσεων (κυρίως σε περιβάλλον σχολείου), τα βακτηρίδια (κολοβακτηρίδιο, σαλμονέλες, σιγκέλες, καμπυλοβακτηρίδιο) είναι υπεύθυνα μόνο για το 10-20% και τα παράσιτα (λιστέρια, η λάμβλια και η αμοιβάδα)για το 1%. Επίσης χημικές ουσίες που δρουν ως δηλητήρια (μανιτάρια, οστρακοειδή, απορρυπαντικά, εντομοκτόνα) καθώς και φάρμακα (κυρίως αντιβιοτικά) μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
Κάποιες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας αφορούν τροφική δηλητηρίαση. Τρόφιμο χαλασμένο ή μολυσμένο ή που δεν έχει μαγειρευτεί καλά μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται συνήθως σε μικρόβιο και όχι σε ιό (σταφυλόκοκκο, σαλμονέλλα, κολοβακτηρίδιο, καμπυλοβακτηρίδιο).
Στη Κύπρο , όπως προκύπτει από μελέτες ο κύριος ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα είναι ο ιός Rota (κυρίως το χειμώνα). Σχεδόν όλα τα παιδιά εμφανίζουν διάρροια από αυτόν τον ιό κάποια στιγμή μέχρι τα πέντε τους χρόνια. Μετά από ένα επεισόδιο, η άμυνα του οργανισμού αποκτά αντισώματα και ανοσία στον συγκεκριμένο ιό, έτσι ώστε ο ιός ρότα να προσβάλλει σπάνια τους ενήλικες. Οι ηλικίες που κυρίως πλήττουν αφορούν τα πρώτα χρόνια της ζωής και την εφηβεία. ενώ κατά σειρά συχνότητας τα κυριότερα μικρόβια είναι η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ- ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ
 Η μετάδοση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα καθώς και από την επαφή με μολυσμένα κόπρανα. Συχνά το προσβεβλημένο άτομο διατηρεί τους ιούς στα χέρια του μετά την χρήση τουαλέτας.
Εκτός από την άμεση επαφή με μολυσμένα χέρια, οι ιοί της γαστρεντερίτιδας μπορούν να μεταδοθούν και μέσα από μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα όπως παιχνίδια. Αντίθετα η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν αλλοιωθεί, άπλυτων φρούτων και λαχανικών ή από τη χρήση ακατάλληλου πόσιμου νερού. Τέλος η γαστρεντερίτιδα από παράσιτα προκαλείται μέσω των κατοικίδιων ζώων.
Στις ιογενείς τα συμπτώματα εμφανίζονται 4-48 ώρες μετά τη μόλυνση, ενώ στις μικροβιακές 16 ώρες έως και δυο εβδομάδες μετά τη μόλυνση (π.χ. σιγκέλα)
ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ ;
Ναι. Είναι πολύ συχνές σε χώρους με συγχρωτισμό ανθρώπων, όπως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία και στα νοσοκομεία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
 Τα κυριότερα συμπτώματα είναι έμετος και ναυτία, διαρροικές κενώσεις (αύξηση του αριθμού των κενώσεων, η οποία συνδυάζεται με υδαρή κόπρανα), κοιλιακό άλγος και πόνος στο στομάχι, ανορεξία, πονοκέφαλος, μυαλγίες, πυρετός, αίσθημα αδιαθεσίας και αδυναμίας. Μερικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν παρουσία αίματος ή βλέννας στα κόπρανα του παιδιού.
 Οι εμετοί συχνά λείπουν εντελώς από την εικόνα. Άλλοτε αφορούν την αρχή της γαστρεντερίτιδας και δίνουν σύντομα (μέσα σε ώρες ή σε ένα 24ωρο) τη θέση τους στη διάρροια.
Ο πόνος στην κοιλιά είναι συχνός. Είναι συνήθως σε μορφή κολικού (έρχεται και φεύγει, μπορεί να εντείνεται πριν τον εμετό ή τη διάρροια και να απαλύνεται μετά τον εμετό ή τη διάρροια).
Ο τεινεσμός (το παιδί συνεχώς θέλει να αφοδεύσει, χωρίς συχνά να βγάζει τίποτα, με πόνο χαμηλά) είναι ανησυχητικό σύμπτωμα συνήθως μικροβιακής γαστρεντερίτιδας (δυσεντερία).
Πυρετός μπορεί να συνυπάρχει, αλλά συνήθως δεν είναι ούτε πολύ υψηλός ούτε συχνός και επίμονος. Σε λίγες περιπτώσεις συνυπάρχει υψηλός πυρετός, κακουχία, πονοκέφαλος και πόνος στα άκρα.
ΤΥΠΟΙ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ;
Τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους ποικίλουν. Το παιδί μπορεί να εμφανίσει:
– Κυρίως κοιλιακό άλγος και εμετούς για λίγα 24ωρα
– Έντονους εμετούς, κοιλιακό άλγος, σύντομα ακολουθούμενο από διάρροια
– Μόνο κοιλιακό άλγος και διάρροια
– Μόνο κοιλιακό άλγος
– Παρατεταμένη διάρροια για πολλές μέρες ή/ και εβδομάδες
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Σημαντικό είναι η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η φυσική εξέταση από τον παιδίατρο, προκειμένου να διαφοροδιαγνωστεί η γαστρεντερίτιδα από σκωληκοειδίτιδα ή ουρολοίμωξη. Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας αν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα με το παιδί στο εξωτερικό, αν το παιδί ήρθε σε επαφή με άτομο που είχε ή ανέπτυξε παρόμοια συμπτώματα, αν έχει λάβει πρόσφατα αντιβιοτικά, αν έχει εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο και να έχει λάβει κάποια ασυνήθιστη ή μη καλά μαγειρεμένη τροφή. Η εξέταση του παιδιού από το γιατρό είναι σημαντική για την διαπίστωση του βαθμού αφυδάτωσης.
Παρακλινικές εξετάσεις δεν είναι συνήθως απαραίτητες. Ωστόσο, σε αμφίβολες, επίμονες ή βαριές περιπτώσεις, αν το παιδί φαίνεται ιδιαίτερα άρρωστο ή εισάγεται στο νοσοκομείο, αν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται και αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή έντονος τεινεσμός, ο γιατρός θα ζητήσει εξέταση κοπράνων για ανεύρεση μικροβίου, ιού και παρασίτων.
Εξετάσεις αίματος θα γίνουν στο νοσοκομείο και αφορούν ιδιαίτερα τα επίπεδα ηλεκτρολυτών που διαταράσσονται σε σοβαρή αφυδάτωση. Επιπλέον μπορεί να χρειαστούν γενικές εξετάσεις αίματος και κοπράνων.
ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Στα περισσότερα παιδιά τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και τείνουν να καλυτερεύουν μέσα σε λίγες ημέρες. Η διάρροια συχνά διαρκεί πολύ περισσότερο από τους εμετούς και μπορεί να υπάρχει για 7 μέρες. Ήπια διάρροια (μαλακά κόπρανα) μπορεί να επιμείνει για περισσότερο (άλλες 1-2 εβδομάδες) και συχνά είναι ένδειξη παροδικής δυσανεξίας στη λακτόζη.
ΠΟΤΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ;
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν:
• Το παιδί σας είναι κάτω των 6 μηνών
• Το παιδί σας πάσχει από χρόνιο νόσημα (νεφρικό, καρδιολογικό, διαβήτη, προωρότητα)
• Το παιδί σας φαίνεται ότι αφυδατώνεται (στεγνά χείλη και γλώσσα, ωχρό/ξηρό δέρμα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, μειωμένη ενεργητικότητα, υπνηλία και μειωμένη διούρηση (το παιδί δεν έχει ουρήσει για περισσότερο από οκτώ ώρες ή στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα).
• Το παιδί σας αρνείται επίμονα να πιει υγρά
• Το παιδί σας έχει επίμονο υψηλό πυρετό>38,5 οC
• Το παιδί σας φαίνεται ζαλισμένο ή σε σύγχυση
• Το παιδί σας κάνει επίμονα ή συχνούς εμετούς και δεν μπορεί να κρατήσει υγρά
• Στα κόπρανα βρίσκετε αίμα βλέννα και πύο ή πράσινο χρώμα κενώσεων
• Το παιδί σας φαίνεται να έχει σοβαρό πόνο στην κοιλιά σταθερής έντασης που εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο
• Τα συμπτώματα γενικά σας φαίνονται σοβαρά ή νιώθετε η κατάσταση να χειροτερεύει. Ενδεικτικά, αν οι εμετοί επιμένουν παραπάνω από ένα 24ωρο ή η διάρροια δεν βελτιώνεται μετά από 3-4 μέρες
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 Δεν είναι απαραίτητο να χορηγούμε τροφές και υγρά όταν το παιδί έχει τάση ή κάνει εμετό. Η καλή θεραπεία αρχίζει με ξεκούραση του στομάχου και του εντέρου. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να αποφύγουμε να δώσουμε οποιοδήποτε τρόφιμο ή υγρό τουλάχιστον για μια ώρα μετά τον τελευταίο εμετό. Μην κάνετε το λάθος να υποκύψετε στα παρακάλια του μικρού μπόμπιρα που διψά και πεινά.Το αποτέλεσμα θα είναι να συνεχιστούν οι εμετοί και να χειροτερέψει η κατάσταση. Επιπλέον η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αρχίστε να του δίνετε νερό (ή διαλύματα ηλεκτρολυτών που θα συστήσει ο γιατρός σας) κουταλιά κουταλιά. Εφόσον σταματήσουν οι εμετοί μπορείτε να αυξήσετε προοδευτικά τις ποσότητες υγρών. Προσοχή όμως γιατί οι μεγάλες ποσότητες υγρών που θα δοθούν γρήγορα θα προκαλέσουν εμετό. Επίσης, μη δώσετε καθόλου στερεά τροφή αν δεν έχει δεχτεί πρώτα υγρά. Έπειτα χορηγήστε κάτι ελαφρύ.Τροφές που επιτρέπονται είναι η φρυγανιά, crackers, ψωμι, ρύζι, βραστή πατάτα ή πατατα πουρέ, κοτόσουπα ή μπιφτέκι στον ατμό και ζυμαρικά. Το γάλα δεν απαγορεύεται. Αποφύγετε όμως τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα με τη φλούδα, γλυκά, χυμούς και τηγανητές τροφές. Μετά από 48 ώρες εμπιστευτείτε την όρεξη του.Αν πρόκειται για μωρό που τρέφεται μόνο με γάλα δεν χρειάζεται να διακόψετε το γάλα, συνεχίζετε κανονικά τη διατροφή του. Αν είναι οι διαρροϊκές κενώσεις πάρα πολλές μια εναλλακτική λύση είναι να βράσετε ρυζόνερο και να αραιώσετε το γάλα του με αυτό. Αν η διάρροια είναι παρατεταμένη, δηλαδή πάνω από 10-15 μέρες και με περισσότερες από 4 με 5 κενώσεις την ημέρα, τότε χρειάζεται να δοθεί για τουλάχιστον 15 ημέρες γάλα ελεύθερο λακτόζη. Αν το θηλάζετε, μη διακόψετε το θηλασμό.
Η κατάσταση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Περιστασιακά  χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο σε βαριές περιπτώσεις ή επιπλοκές.
Πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί να λαμβάνει άφθονα υγρά. Σκοπός είναι να προλάβουμε την αφυδάτωση. Κάθε ποσότητα υγρού που χάνεται σε εμετό ή διάρροια πρέπει να αναπληρώνεται.
Τα υγρά που προτιμώνται είναι τα ειδικά ηλεκτρολυτικά διαλύματα και το νερό. Τα ηλεκτρολυτικά διαλύματα έχουν την σωστή αναλογία σε ηλεκτρολύτες, σόδα, αλάτι και σάκχαρα ώστε να αναπληρώνουν τις απώλειες υγρών. Αποφεύγουμε όσο γίνεται τα ζαχαρούχα υγρά και τους χυμούς φρούτων. Ως προς το γάλα, το παιδί πρέπει να συνεχίζει να θηλάζει. Εάν δεν θηλάζει, συνεχίζουμε να του δίνουμε αν θέλει γάλα, ειδικά βρέφη που εξαρτώνται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά από αυτό.
Δίνουμε υγρά λίγο λίγο και συχνά. Εάν το παιδί κάνει εμετό, περιμένουμε 5-10 λεπτά για να ηρεμήσει και έπειτα ξεκινάμε πάλι τη χορήγηση υγρών, αργά και συχνά (κουταλιές κάθε λίγα λεπτά ή με τη σύριγγα).
Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας για το βαθμό αφυδάτωσης θα πρέπει να επικοινωνείτε με το γιατρό σας.
Σε βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά κάτω των 6 μηνών, συνεχίζετε τον αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού προσφέροντας το στήθος συχνότερα.
Το φαγητό και οι στερεές τροφές είναι δευτερεύουσας σημασίας και οι γονείς χρειάζεται πρωτίστως να ενθαρρύνουν λήψη υγρών για ενυδάτωση. Ουδέτερες τροφές που μπορούν να δοθούν σε επίμονη διάρροια είναι απλές σούπες, δημητριακά με πολύπλοκους υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνι), κότα, μπανάνα, γιαούρτι.
Μόλις υπάρξει βελτίωση και το παιδί είναι ενυδατωμένο, δώστε στο παιδί τη φυσιολογική του διατροφή ανάλογα με τις ορέξεις του.
Συνεχίστε να θηλάζετε αν θέλει και μπορεί το παιδί.
Μην επιβάλλετε διακοπή από υγρά ή/και τροφή σε παιδιά με γαστρεντερίτιδα.
Μην αραιώνετε περισσότερο από το ενδεικνυόμενο το γάλα σε σκόνη, συνεχίστε να το δίνετε κανονικά, πιο λίγο και συχνότερα.
Μην πιέζετε για φαγητό αν το παιδί εμφανίζει ανορεξία, η αναπλήρωση υγρών είναι ό,τι χρειάζεται για λίγες ώρες ή μέρες.
Μην αποφεύγετε τη στερεά τροφή αν το παιδί θέλει και μπορεί να φάει.
Τα φάρμακα που σταματούν  τη διάρροια απαγορεύονται στα παιδιά κάτω των 12 ετών. Δεν είναι ασφαλή και μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Μπορείτε να δώσετε παρακεταμόλη για υψηλό πυρετό, για πόνο στην κοιλιά ή πονοκέφαλο.Σε μερικές περιπτώσεις μικροβιακής γαστρεντερίτιδας (μετά από λήψη δείγματος κοπράνων) μπορεί να χρειαστεί συγκεκριμένη αντιβίωση, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.
Τα προβιοτικά βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας (φυσιολογικών μικροβίων) του εντέρου. Ο γιατρός μπορεί να τα συστήσει σε σοβαρές, υποτροπιάζουσες ή επίμονες περιπτώσεις.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ
Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών μας, ιδιαίτερα μετά από αλλαγές πάνας και πριν την προετοιμασία και το σερβίρισμα φαγητού θα αποτρέψει σημαντικά την μετάδοση σε άλλα μέλη της οικογένειας. Για μεγαλύτερα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, καλό πλύσιμο της τουαλέτας με απολυμαντικό μετά τη χρήση της, των χερουλιών, με ζεστό νερό. Τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά την τουαλέτα. Αποφεύγουμε κοινή χρήση πετσετών. Θα πρέπει να παραμείνουν εκτός σχολείου ή παιδικού για τουλάχιστον 46 ώρες από το τελευταίο επεισόδιο εμετού ή διάρροιας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα πρέπει να αποφεύγουν όσο γίνεται επαφή με άλλα παιδιά.
Όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στο πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με ωμά τρόφιμα.Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των ωμών τροφίμων δεν θα πρέπει να έρχονται σ' επαφή με μαγειρεμένο φαγητό χωρίς να καθαριστούν πρώτα.Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κατανάλωσή τους. Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης, ιδίως το καλοκαίρι, είναι αυξημένος λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ωμών τροφίμων. Για τα κατεψυγμένα, βασικό είναι να έχουν παραμείνει στις προβλεπόμενες θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τους μέχρι τη στιγμή της παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα φαγητά, θα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και να μην διατηρούνται εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σημειώνουμε ότι ένα από τα καλύτερα θρεπτικά υλικά για τα μικρόβια (σαλμονέλα) είναι το ωμό κρέας και ιδιαίτερα αυτό των πουλερικών. Επίσης αποφύγετε να μεταφέρετε μαγειρεμένα φαγητά τους ζεστούς μήνες, εκτός αν θα τα καταναλώσετε το πολύ μέσα σε 2 ώρες.
Σημαντικό επίσης είναι να μην τρώτε ποτέ έχοντας κοντά το κατοικίδιό σας, το οποίο θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να παρακολουθείται τακτικά από κτηνίατρο.
Ο μητρικός θηλασμός δρα προστατευτικά. Τα μωρά που θηλάζουν είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσουν γαστρεντερίτιδα ή να πάθουν βαριά γαστρεντερίτιδα από τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω για το εμβόλιο που κυκλοφορεί  και στη χώρα μας και προφυλάσσει από τη γαστρεντερίτιδα από το rota ιό που όπως είπαμε είναι το πιο συχνό αίτιο γαστρεντερίτιδας στη χώρα μας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Το εμβόλιο (Rotarix, Rotateq) είναι ασφαλές και χορηγείται σε δυο ή τρείς δόσεις από το στόμα. Η πρώτη δόση μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 6 εβδομάδων και η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγηθεί πριν από τους 6 μήνες. Προφυλάσσει λοιπόν τα μικρά βρέφη που είναι και η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πυρετός στα παιδιά-Πότε να ανησυχήσω ?

Ο πυρετός είναι μια ψηλή θερμοκρασία. Κατά γενικό κανόνα  σε παιδιά,η θερμοκρασία πάνω από 37,5 ° C  είναι  πυρετός.
Για τους γονείς μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, αν το παιδί τους έχει μια ψηλή θερμοκρασία. Σχεδόν κάθε γονέας έχει αισθανθεί ένα θερμό, πυρετώδες μέτωπο του παιδιού τους και ανησυχεί. Είναι σοβαρό; Πόσο υψηλή θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή; Θα πρέπει να πάω στο γιατρό; Ωστόσο, είναι πολύ κοινό φαινόμενο και συχνά περνά  από μόνο του χωρίς θεραπεία.
Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μάθετε αν το παιδί σας έχει πυρετό είναι να πάρετε τη θερμοκρασία του με ένα θερμόμετρο.
Τι προκαλεί ψηλή θερμοκρασία;
Ο πυρετός είναι ένα υγιές σημάδι ότι το σώμα λειτουργεί σωστά για να πολεμήσει  και να νικήσει μια μόλυνση. Μέσα από μια χημική αντίδραση, το σώμα  μας ανυψώνει την εσωτερική μας θερμοκρασία  στην προσπάθεια του να σταματήσει τους  κακούς  ιούς και τα βακτήρια να αναπαραχθούν.
Οι πιο κοινές πηγές μόλυνσης στα παιδιά είναι οι ιοί. Τα μικρά παιδιά μπορούν συχνά να έχουν επτά έως 10 ιογενείς ασθένειες με πυρετό κάθε χρόνο - ειδικά αν είναι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή προδημοτική, όπου οι ιοί εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ των παιδιών. Η δεύτερη πιο συχνή πηγή μόλυνσης είναι τα βακτήρια. Και οι δύο τύποι λοιμώξεων, ιογενείς και βακτηριακές, μπορεί να προκαλέσουν  πυρετό.
Κοινές συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό περιλαμβάνουν:
-λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (RTIs)
-γρίπη
-μολύνσεις των αυτιών(ωτίτιδες)
-ροδάνθη=roseola (ένας ιός που προκαλεί πυρετό και εξάνθημα)
-αμυγδαλίτιδα
-νεφρίτιδες ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις)
-κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, όπως η ανεμοβλογιά και κοκκύτης
Η θερμοκρασία του παιδιού σας μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά την οδοντοφυΐα (όταν τα δόντια τους αρχίζουν να αναπτύσσονται), μετά από εμβολιασμούς, ή αν υπερθερμανθεί εξαιτίας της υπερβολικής  παραμονής στο κρεβάτι ή υπερβολικού ρουχισμού.
Πότε πρέπει να ζητήσετε επείγουσα ιατρική συμβουλή
Επικοινωνήστε με το παιδίατρό σας επειγόντως, αν το παιδί σας:
-είναι κάτω των τριών μηνών και έχει θερμοκρασία 38C και άνω (επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμα. Αυτό τα αφήνει σε κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων)
-είναι μεταξύ τριών και έξι μηνών και έχει μία θερμοκρασία από 39C και άνω
Θα πρέπει επίσης να δείτε τον γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει άλλα σημάδια αδιαθεσίας, όπως επίμονος έμετος, η άρνηση λήψης τροφής, χαλαρότητα ή υπνηλία.
Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας  και πέρα, εμείς οι παιδίατροι γενικά δεν ανησυχούμε πολύ για τους πυρετούς, εκτός εάν διαρκούν για τέσσερις ημέρες ή περισσότερο, και  προκαλούν συμπτώματα όπως σημαντική  απάθεια / ευερεθιστότητα, άσχημο  πονόλαιμο, βήχα ή επιδείνωση του πόνου κατά την ούρηση.
Εάν το παιδί σας φαίνεται να είναι καλά κατά τα άλλα - για παράδειγμα, αν παίζει και δίνει προσοχή τότε είναι λιγότερο πιθανό να είναι σοβαρά άρρωστο.
Θεραπεία πυρετού
Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, είναι σημαντικό να το κρατήσετε ενυδατωμένο, δίνοντας τους άφθονο δροσερό νερό για να πίνει. Στα μωρά πρέπει να δίνονται πολλά υγρά, όπως το μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν διψά, να προσπαθείτε να του δίνετε να πίνει λίγο και συχνά για να κρατήσει τα επίπεδα των υγρών του ψηλά.
Για να μειωθεί η θερμοκρασία του παιδιού σας μπορείτε επίσης:
-να το κρατάτε δροσερό εάν το περιβάλλον είναι ζεστό - για παράδειγμα, καλύψτε το με ένα ελαφρύ σεντόνι (αλλά θα πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένο για το περιβάλλον τους)
-κρατάτε το δωμάτιο δροσερό- γύρω στους 18 °-20 °C  είναι περίπου καλά (ανοίξτε ένα παράθυρο, αν χρειαστεί)
*Να βρέχετε το παιδί σας με κρύο νερό δεν συνιστάται για να μειώσετε τον πυρετό.
Αντιπυρετικά
Η Παρακεταμόλη για παιδιά ή η ιβουπροφαίνη λειτουργούν  ως αντιπυρετικά, τα οποία βοηθούν να μειωθεί ο πυρετός, καθώς και ως  παυσίπονα. Δεν μπορείτε να του δώσετε και τα δύο ταυτόχρονα, αλλά αν το ένα δεν έχει αποτέλεσμα τότε  μπορείτε να δοκιμάσετε το άλλο αργότερα.
Τα αντιπυρετικά δεν είναι πάντα απαραίτητα. Εάν το παιδί σας ανέχεται τον πυρετό ή την υποκείμενη νόσο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα αντιπυρετικά για να μειώσετε τον πυρετό.
Κατά τη χρήση αντιπυρετικών, να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες του φαρμάκου για να βρείτε τη σωστή δόση και τη συχνότητα για την ηλικία του παιδιού σας.
Πιο σοβαρές ασθένειες
Μερικές φορές, μια υψηλή θερμοκρασία σε παιδιά συνδέεται με πιο σοβαρά σημεία και συμπτώματα όπως:
-δύσπνοια
-έμετος
-εξάνθημα
-σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις
Πιθανές σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις περιλαμβάνουν:
-μηνιγγίτιδα - λοίμωξη των μηνίγγων (τις προστατευτικές μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό)
-σηψαιμία - λοίμωξη του αίματος
-πνευμονία - φλεγμονή του ιστού των πνευμόνων, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δυνητικά σοβαρές αιτίες του πυρετού είναι σχετικά σπάνιες.
Να θυμάστε, οι πυρετοί είναι ένα σημάδι ενός υγειούς ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν το παιδί σας έχει χαμηλό πυρετό και κανένα άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα, δώστε του άφθονα υγρά, ξεκούραση και αγάπη. Ο πυρετός θα έχει φύγει σε λίγες  μέρες.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Κοιλιοκάκη στα παιδιά-η κρυφή νόσος

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση που προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως η διάρροια, απώλεια βάρους, φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, και έλλειψη όρεξης. Τα συμπτώματα αυτά συμβαίνουν επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, και έτοιμα φαγητά. Αυτή η πρωτεΐνη ονομάζεται γλουτένη. Η κοιλιοκάκη είναι επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια λόγω ευαισθησίας στη γλουτένη,κοιλιακή στεατόρρεια,η μη τροπική στεατόρροια, όλοι τους όροι που προσδιορίζουν τη ζημία στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου.
Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση της τροφής και των θρεπτικών συστατικών. Έτσι, αν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει ζημιά στην επένδυση του λεπτού εντέρου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα απορρόφησης σημαντικών θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα. Αυτό το πρόβλημα αναφέρεται ως δυσαπορρόφηση.
Παρά το γεγονός ότι η κοιλιοκάκη δεν μπορεί να θεραπευτεί, η αυστηρή αποφυγή τροφίμων που περιέχουν γλουτένη αντιστρέφει συνήθως τη ζημιά στην εντερική επένδυση και σταματούν συναφή συμπτώματα, όπως η διάρροια.
Η κοιλιοκάκη σε ενήλικες συζητείται ξεχωριστά.

ΑΙΤΙΑ

Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της κληρονομικότητας ενός παιδιού και την έκθεση του σε ένα έναυσμα. Ένα παιδί που αναπτύσσει κοιλιοκάκη πιθανώς κληρονομεί τον κίνδυνο από έναν ή και τους δύο γονείς και, στη συνέχεια, αναπτύσσει την ασθένεια όταν εκτίθεται στο διατροφικό ερεθιστικό, τη γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη είναι διαφορετική από την αλλεργία στο σιτάρι. Αλλεργίες μπορούν να συμβούν όταν διαφορετικά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται από το σιτάρι, προκαλώντας αλλεργικά συμπτώματα όπως κνίδωση και συριγμό.

ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά.

Τα κοινά συμπτώματα της κοιλιοκάκης στα παιδιά περιλαμβάνουν:

● Διάρροια
● Ανορεξία
● Φουσκωμένη κοιλιά ή επώδυνη
● Απώλεια βάρους ή δυσκολία στην απόκτηση βάρους
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά που ένα άτομο καταναλώσει τροφές που περιέχουν γλουτένη, από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί δεν έχει κανένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, αλλά έχει πρόβλημα με  μειωμένη ανάπτυξη, η σιδηροπενική αναιμία, δερματικό εξάνθημα, ή αλλαγές στα δόντια του.
Στα μεγαλύτερα παιδιά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, λιπώδη κόπρανα που επιπλέουν, κοιλιακό φούσκωμα, και αέρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό για την ηλικία τους, έχουν δυσκολία να κερδίζουν βάρος, ή έχουν άλλα προβλήματα (αναιμία, λέπτυνση των οστών).

Συμπτώματα απο  το δέρμα - Ένα πρόβλημα του δέρματος, που είναι γνωστό ως ερπητοειδής δερματίτιδα, είναι κοινό σε ενήλικες με κοιλιοκάκη. Αυτή η κατάσταση είναι ασυνήθιστη πριν από την εφηβεία σε παιδιά με κοιλιοκάκη. Ένα άτομο μπορεί να έχει συμπτώματα στο δέρμα με λίγα ή καθόλου συμπτώματα από το γαστρεντερικό.
Τα συμπτώματα της ερπητοειδούςδερματίτιδας  περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, φυσαλλίδες γεμάτες υγρό στο δέρμα, που συνήθως βρίσκονται στους αγκώνες, τα γόνατα, τους γλουτούς, την πλάτη, το πρόσωπο, το λαιμό, τον κορμό, και περιστασιακά μέσα στο στόμα .


Τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι η φαγούρα και το κάψιμο. Το ξύσιμο προκαλεί την ρήξη της φυσαλλίδας που ακολούθως στεγνώνει, αλλά αυτό αφήνει μια περιοχή με πιο σκούρο δέρμα και ουλές.Βιοψία δέρματος μπορεί να ληφθεί για να δούμε αν το εξάνθημα είναι ερπητοειδής δερματίτιδα. Η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά την απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή, αν και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες έως μήνες για να δούμε σημαντική βελτίωση.

Οδοντιατρικά προβλήματα - Τα παιδιά με κοιλιοκάκη συχνά εμφανίζουν αλλοιώσεις στα μόνιμα δόντια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στο σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας κρεμώδες, κίτρινο,η  καφέ αποχρωματισμό και αυλακώσεις ή οπές των δοντιών.


Λέπτυνση των οστών - Τα παιδιά με κοιλιοκάκη είναι σε κίνδυνο να αποδυναμωθούν τα οστά τους λόγω κακής απορρόφησης της βιταμίνης D. Η θεραπεία της κοιλιοκάκης με την εφαρμογή μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις. Μερικές φορές,τα συμπληρώματα βιταμίνης συνίστανται επίσης.

Άλλα συμπτώματα - Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει ασαφή συμπτώματα ή ήπια συμπτώματα, όπως κόπωση, οριακή σιδηροπενική αναιμία, ή χαμηλότερο ύψοςαπό το φυσιολογικό για την ηλικία. Μόλις ένα παιδί επιβεβαιωθεί ότι έχει κοιλιοκάκη με βιοψίααπο το δέρμα ή το έντερο, η μόνη θεραπεία είναι η αποφυγή εντελώς της γλουτένης, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ποιά παιδιά πρέπει να ελεγχθούν για κοιλιοκάκη;

Δεν θα πρέπει να ελέγχονται για κοιλιοκάκη όλα τα παιδιά. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει συμπτώματα που μπορεί να οφείλωνται σε κοιλιοκάκη, ρωτήστε το γιατρό του παιδιού σας εάν το παιδί θα πρέπει να ελεγχθεί.

Αν το παιδί έχει συμπτώματα - παιδιά που έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να ελέγχονται:

● Χαμηλό ανάστημα  ή λιποβαρές για την ηλικία, ιδιαίτερα αν η ανάπτυξη του παιδιού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου ή αν το παιδί είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα άλλα μέλη της οικογένειας.
● Διάρροια που διαρκεί για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
● Χρόνια δυσκοιλιότητα, υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη, ή έμετούς.
● Ορισμένοι τύποι προβλημάτων των δοντιών.
● Εάν η εφηβεία δεν έχει αρχίσει κατά τον αναμενόμενο χρόνο.
● Σιδηροπενική αναιμία που δεν έχει βελτιωθεί με τη θεραπεία.

Ομάδες υψηλού κινδύνου - Έλεγχος συνιστάται για ορισμένα παιδιά (ηλικίας άνω των τριών ετών) τα οποία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης, ακόμη και αν το παιδί δεν έχει συμπτώματα.

Τα παιδιά με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης και θα πρέπει να θεωρούνται υποψήφια για έλεγχο:

● συγγενείς πρώτου βαθμού (παιδιά, αδέλφια) ενός ατόμου με κοιλιοκάκη
● σύνδρομο Down
● Ο διαβήτης τύπου 1
● ανεπάρκεια IgA Επιλεκτική
● σύνδρομο Turner
● σύνδρομο Williams
● αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

Κοιλιοκάκη-Εξετάσεις

Πολλές εξετάσεις γίνονται για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει να καταναλώνει τροφές που περιέχουν γλουτένη, ενώ ελέγχεται. Αν ξεκινήσουμε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης ή με αποφυγή της γλουτένης πριν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις μπορεί να έχουμε ανακριβή αποτελέσματα.

Εξέταση αίματος - Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο για κοιλιοκάκη είναι μια εξέταση αίματος. Ένας παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός ή μια νοσοκόμα μπορεί να κάνει αυτό το τεστ. Η εξέταση αίματος δείχνει αν το παιδί έχει ένα αυξημένο επίπεδο αντισωμάτων (πρωτεΐνες) κατά της τρανσγλουταμινάσης ιστού (tTG), η οποία αποτελεί μέρος του λεπτού εντέρου. Το επίπεδο αυτών των αντισωμάτων είναι συνήθως υψηλό σε άτομα με κοιλιοκάκη (όσο η διατροφή τους περιέχει γλουτένη), αλλά δεν είναι ποτέ αυξημένο σε άτομα χωρίς κοιλιοκάκη. Εάν η δοκιμή είναι θετική για αντισώματα tTG, τότε συνιστάται μια βιοψία του λεπτού εντέρου,για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κοιλιοκάκης.

Βιοψία λεπτού εντέρου - Εάν η εξέταση αίματος δείξει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων tTG, η διάγνωση πρέπει να επιβεβαιωθεί με εξέταση δείγματος του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου μέσα από ένα μικροσκόπιο.
Το δείγμα (που ονομάζεται βιοψία) συνήθως συλλέγεται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης που ονομάζεται γαστροσκόπηση. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει την κατάποση ενός μικρoύ ευέλικτου εργαλείου που ονομάζεται ενδοσκόπιο, το οποίο έχει μια φωτογραφική μηχανή στο τέλος. Ένας παιδογαστρεντερολόγος εκτελεί αυτό το τεστ, ενώ το παιδί είναι ναρκωμένο. Η κάμερα επιτρέπει στο γιατρό να δεί στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος και να πάρει μικρά τεμάχια (βιοψίες) από την επιφάνεια του λεπτού εντέρου. Η βιοψία δεν είναι επώδυνη.
Κανονικά, το εσωτερικό του λεπτού εντέρου έχει δαχτυλοειδείς σχηματισμούς, οι οποίοι ονομάζονται λάχνες. Οι λάχνες βοηθούν στο λεπτό έντερο για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά. Σε άτομα με κοιλιοκάκη που τρώνε γλουτένη,οι λάχνες γίνονται επίπεδες,πράγμα που επηρεάζει την απορρόφηση. Όταν το παιδί σταματήσει να τρώει γλουτένη, οι λάχνες θεραπεύονται και είναι σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά κανονικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μόνη θεραπεία για παιδιά με κοιλιοκάκη είναι η πλήρης αποφυγή όλων των τροφίμων και ποτών που περιέχουν γλουτένη. Εάν το παιδί είναι υποσιτισμένο εξαιτίας της νόσου, μπορούν επίσης να χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής (υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά ή βιταμίνες).

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη συνιστάται για τα παιδιά που έχουν μια μη φυσιολογική εξέταση αντισώματος ΚΑΙ:

● Μια ανώμαλη βιοψία του λεπτού εντέρου και τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης
● Μια ανώμαλη βιοψία του λεπτού εντέρου και που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου (ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα)
●Ερπητοειδής δερματίτιδα  επιβεβαιώμένη με βιοψία δέρματος
Αν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντισώματος και βιοψία διαφωνούν ή είναι αβέβαια, ή αν το παιδί δεν έχει συμπτώματα της κοιλιοκάκης, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις.

Πώς θα σταματήσει να τρώει γλουτένη; - Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων γλουτένης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα έντερα, επιτρέποντας την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.Μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης απαιτεί προσαρμογές και για τους δύο γονείς και τα παιδιά.

Συνάντηση με έναν διαιτολόγο που έχει πείρα στη θεραπεία της κοιλιοκάκης μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά:

● Καλύτερη κατανόηση των τροφίμων που είναι ασφαλή και αυτών που δεν είναι
● Πώς διαβάζονται οι ετικέτες των τροφίμων για να ξέρουμε αν ένα τρόφιμο ή φάρμακο είναι ασφαλές
● Πού θα βρούμε τα υποκατάστατα προϊόντα χωρίς γλουτένη για τα αγαπημένα φαγητά του παιδιού

Για μερικούς ανθρώπους, η διάγνωση της κοιλιοκάκης είναι μια ανακούφιση. Για άλλους, η διαπίστωση ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής τους φαίνεται συντριπτική. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι το κλειδί για την ανάκαμψη.

Ευτυχώς, η ζωή με μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης  έχει γίνει πιο εύκολη, λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας τροφίμων χωρίς γλουτένη. Μία μεγάλη γκάμα εξαιρετικών προιόντων χωρίς γλουτένη  είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα

Μερικά παιδιά με κοιλιοκάκη έχουν έλλειψη βιταμινών ή θρεπτικών συστατικών. Συζητήστε με το γιατρό σας, τη νοσοκόμα ή το διαιτολόγο για ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα και πώς να περιλάβετε τρόφιμα χωρίς γλουτένη στή διατροφή του παιδιού, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη; - Οι πιο συχνοί σπόροι του δυτικού κόσμου (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ) περιέχουν γλουτένη, γλουτένη περιέχετι επίσης σε πολλά έτοιμα τρόφιμα

Γενικά:

● Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και
● Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, τα αυγά, τα μη επεξεργασμένα κρέατα και πουλερικά, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα είναι ελεύθερα γλουτένης και ασφαλή. Φυσικά χωρίς γλουτένη δημητριακά, όπως το φαγόπυρο, κινόα, κεχρί αποτελούν μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορεί να έχουν μολυνθεί με  σιτάρι. Οι σπόροι και τα άλευρα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον φέρουν την ένδειξη "χωρίς γλουτένη".
● Διαβάστε τις ετικέτες για τις προπαρασκευασμένες τροφές και καρυκεύματα προσεκτικά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πρόσθετα, όπως σταθεροποιητές ή γαλακτωματοποιητές, που μπορεί να περιέχουν γλουτένη
● Ένα παιδί μπορεί να περάσει μια δύσκολη περίοδο με τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην αρχή.Πολλοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας επιδεινώνονται μετά το φαγητό ή την κατανάλωση τροφίμων με λακτόζη, αποφύγετε προσωρινά τη λακτόζη.
●Χωρίς σιτάρι  δεν σημαίνει κατ 'ανάγκην χωρίς γλουτένη. Διαβάστε τη συσκευασία ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή, εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο προϊόν.
● Ενώ η καθαρή βρώμη είναι ασφαλής,η βρώμη μπορεί μερικές φορές να είναι έρθει σε επαφή με σιτάρι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, οι γονείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το πακέτο δηλώνει ρητά ότι το προϊόν είναι χωρίς γλουτένη και υποβλήθηκε σε επεξεργασία σε ένα εργαστήριο καθαρό απο γλουτένη. Τα παιδιά με πρόσφατα διαγνωσμένη κοιλιοκάκη θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα έντερά τους να θεραπευτούν πριν από την προσθήκη βρώμης στη διατροφή τους, και αυτά με σοβαρή νόσο πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη βρώμη. Εάν βρώμη ελεύθερη  γλουτένης προστεθεί στη διατροφή, θα πρέπει αυτό να γίνει σε μικρές δόσεις και σταδιακά αυξάνεται η δόση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίδραση στις αυξημένες φυτικές ίνες στη διατροφή.
Είναι μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης πραγματικά απαραίτητη; - Μια δίαιτα εντελώς χωρίς γλουτένη είναι η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη.

Τα παιδιά που δεν έχουν ενοχλητικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης συχνά δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Πράγματι, ορισμένοι γιατροί έχουν αμφισβητήσει την ανάγκη για μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης σε άτομα χωρίς συμπτώματα. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης για όλα τα παιδιά με κοιλιοκάκη, έστω και αν το παιδί έχει συμπτώματα, για τους ακόλουθους λόγους:

● Μερικά παιδιά με κοιλιοκάκη αναπτύσουν έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ακόμα κι αν αισθάνονται καλά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, οι ελλείψεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα (όπως η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου ή απώλεια οστικής μάζας λόγω ανεπάρκειας της βιταμίνης D). Τα άτομα με κοιλιοκάκη που δεν ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι πιο πιθανό να έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας ως ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης (λέπτυνση των οστών) και της απόκτησης μωρών με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.
● Η αυστηρή εφαρμογή μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης συνήθως βοηθά στη βελτίωση της ενεργητικότητας του παιδιού και της αίσθησης της ευεξίας, ακόμη και αν το παιδί δεν έχει εμφανή συμπτώματα.
Παρακολούθηση κατά τη θεραπεία - Μετά την έναρξη δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Περίπου έξι μήνες μετά την έναρξη μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, ο γιατρός του παιδιού ή η νοσοκόμα θα μπορούσε να επαναλάβει μία εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα αντισωμάτων tTG. Το επίπεδο των αντισωμάτων πρέπει να είναι χαμηλότερο, ή ακόμη και να εξαφανιστούν, καθώς το παιδί βελτιώνεται και συνεχίζει να αποφεύγει τη γλουτένη.

Μια επανάληψη της βιοψίας του λεπτού εντέρου συνήθως δεν είναι απαραίτητη, εάν τα συμπτώματα του παιδιού βελτιώνονται και τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται μόλις ξεκινήσει μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Μια επανάληψη της βιοψίας ή άλλες εξετάσεις μπορούν να προταθούν εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή εάν τα επίπεδα αντισωμάτων παραμένουν αυξημένα.

Η ζωή με κοιλιοκάκη

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη απαιτεί αλλαγές για όλη την οικογένεια. Μιλώντας σε έναν έμπειρο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή το διαιτολόγο μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς και τα παιδιά να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές σε ένα χωρίς γλουτένη τρόπο ζωής. Επιπλέον, ομάδες υποστήριξης στο διαδύκτιο ή στην κοινότητα είναι μια άλλη καλή πηγή πληροφοριών και βοήθειας.

Οι γονείς των παιδιών που διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη θα πρέπει να μιλήσουν στο δάσκαλο ή το φορέα παροχής ημερήσιας φροντίδας του παιδιού τους για την κατάσταση, και για το ποια τρόφιμα είναι ασφαλή, και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ακούσιας έκθεσης σε γλουτένη.

Άλλες κοινές ανησυχίες περιλαμβάνουν το τι πρέπει να κάνουμε όταν τρώμε έξω, τα ταξίδια, σε πάρτυ, στο σχολείο, και σε μιά κατασκήνωση.

Η κοιλιοκάκη είναι μια δια βίου κατάσταση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, αν και αποφεύγοντας τη γλουτένη πιθανώς να εμποδίζονται όλες τις επιπλοκές της κοιλιοκάκης.

Επειδή τα παιδιά με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων λοιμώξεων, ο εμβολιασμός συνιστάται για να μειώσει τον κίνδυνο των λοιμώξεων από πνευμονιόκοκκο (όπως πνευμονία). Το εμβόλιο χορηγείται μόνο μία φορά.

*****Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη*****
-Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη σίγουρα:
Σιτάρι (μονόκοκκο, το σκληρό, Faro, Graham, kamut, σιμιγδάλι)
Σίκαλη
Κριθάρι
Βύνη,αρωματικά, εκχύλισμα βύνης κριθαριού
Βύνη ξύδι
Μπίρες, μπίρες τύπου lager
Είδη αρτοποιίας, ψωμί ,ψίχουλα, και μείγματα επίστρωσης
Κρουτόν
Ζυμαρικά
Γέμιση (για πουλερικά)
-Τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη:
Μαγιά μπύρας
Ζωμός, ζωμός, σούπα ή ζωμό
Καφέ ρύζι σιρόπι
Κέικ
γλυκόριζα
Όστιες
Καρυκεύματα
Χουρμάδες(εάν αλευρωθούν με αλεύρι βρώμης)
Μείγματα ποτών
Μπάρες ενέργειας
Αρωματισμένα τσάγια και καφέδες
Αρωματισμένα αλκοολούχα ποτά (όπως βότκα μέ ορισμένα φρούτα)
Αλεύρι δημητριακών ή άλλα προϊόντα απο αυτό
Απομιμήσεις προϊόντων, όπως το μπέικον ή θαλασσινά
Φάρμακα (τόσο απλά όσο και συνταγογραφημένα, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών)
Βρώμη (εκτός εάν έχουν την ετικέτα "χωρίς γλουτένη")
Επεξεργασμένα κρέατα γεύμα
Ρύζι πιλάφι και άλλα συσκευασμένα μείγματα ρυζιού
Σάλτσα σαλάτας
Σάλτσες, μαρινάδες, και πυκνωτικά
Καρυκεύματα, μπαχαρικά, και άρτυμα καπνιστών τροφίμων
Ωριμασμένες μάρκες ξηροί καρποί και σπόροι
Μαριναρισμένα πουλερικά
Σάλτσα σόγιας
Βιταμίνες και συμπληρώματα βοτάνων
Προϊόντα που παίζουν τα παιδιά:
Πλαστελίνη
Κάποια χαρτιά
Κόλλα
Κάποιες άλλα προιόντα για τη τέχνη
Μερικά από αυτά τα προϊόντα παιχνιδιού είναι κατασκευασμένα από αλεύρι ή περιέχουν γλουτένη. Τα παιδιά με κοιλιοκάκη μπορεί να παίξουν με αυτά τα προϊόντα, αλλά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά το παιχνίδι

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Το λεμφικό σύστημα - Πώς λειτουργεί και γιατί έχει σημασία να καθαρίζεται !

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από αδένες, λεμφαδένες, και ένα δίκτυο αγγείων. Οι αμυγδαλές, σπλήνα, θύμος, και αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι οι αδένες του λεμφικού συστήματος. Αυτό το σύστημα παίζει τρεις μεγάλους ρόλους στο σώμα: ανοσολογικής άμυνας, την απορρόφηση του λίπους, και την ισορροπία υγρών. Αν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα μας δεν μπορεί να αγωνιστεί κατά τών ασθενειών ή την απομάκρυνση των τοξινών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κρατήσουμε το υγρό του λεμφικού συστήματος (λέμφος) σε κίνηση. Αργή κίνηση της λέμφου μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια, ακόμη και σε καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι είναι η λέμφος;

Η καρδιά στέλνει αίμα σε όλο το σώμα με τέτοιο ισχυρό τρόπο ώστε ένα μέρος του υγρού πιέζεται ασφυκτικά μέσω των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων. Αυτό  το υγρό είναι γνωστό ως εξωκυτταρικό υγρό και αποτελείται από ποικίλα συστατικά όπως πρωτεΐνες, νερό, γλυκόζη, ηλεκτρολύτες, ένζυμα και ορμόνες. Όταν το εξωκυττάριο υγρό εισέλθει στα λεμφαγγεία τότε ονομάζεται λέμφος. Η λέμφος ταξιδεύει μέσω των λεμφαγγείων στους λεμφαδένες όπου φιλτράρεται. Βακτήρια τα οποία μάζεψε το λεμφικό σύστημα εναποτίθενται στο πλησιέστερο λεμφαδένα όπου εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια, γνωστά ως λεμφοκύτταρα, τα καταστρέφουν. Ο αυξημένος αριθμός λεμφοκυττάρων κατά την καταπολέμηση της λοίμωξης θα προκαλέσει τη μεγένθυνση του λεμφαδένα. Πρησμένοι λεμφαδένες είναι συνήθως μια ένδειξη της συνεχιζόμενης μάχης μεταξύ των λεμφοκυττάρων και των παθογόνων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, πρησμένοι λεμφαδένες είναι  αποτέλεσμα καρκίνου των λεμφαδένων.

Γιατί η βελτίωση της ροής της λέμφου είναι σημαντική;

Η φιλτραρισμένη λέμφος επιστρέφει τελικά στο αίμα. Σε αντίθεση με την καρδιά στο κυκλοφορικό σύστημα, το λεμφικό σύστημα δεν έχει αντλία. Αντ 'αυτού, η λέμφος στηρίζεται σε λείους και σκελετικούς μυς για να πάρει ώθηση διαμέσου των αγγείων. Αυτή δεν είναι πολλή κίνηση έτσι η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηεί η λέμφος σε κίνηση. Η λεμφική ροή μπορεί να μειωθεί έως και  94 % σε άτομα με καθιστική ζωή.Η στάσιμη λέμφος πήζει μέχρι να γίνει σαν το τυρί cottage. Αυτό αποτρέπει την λέμφο από το να διηθείται σωστά ως εκ τούτου, η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και εμπεδωθεί.

Πώς βελτιώνεται η ροή της λέμφου

Ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της λέμφου είναι μέσα από την κίνηση. Τρέξιμο, άλματα,περπάτημα και τεντώματα θα βοηθήσουν να κρατήθει το λεμφικό υγρό σε ροή. Δεν θέλει πολλή προσπάθεια! οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες ασκήσεις αν εκτελείται για 15-20 λεπτά την ημέρα, θα βοηθήσει να κρατηθεί η λέμφος σε ροή. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, το τέντωμα θα βοηθήσει επίσης. Μια γρήγορη 15 λεπτη άσκηση γιόγκα είναι ένας βολικός, υγιής, και ξεκούραστος τρόπος για να ξεκινήσετε ή να τερματίσετε την ημέρα. Το μασάζ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τη λέμφο σε κίνηση.

Πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσει το λεμφικό σύστημα σας να κάνει σωστά τη δουλειά του. Η λέμφος, το αίμα,οι εκκρίσεις των αδένων, και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό περιέχουν νερό ως κύριο συστατικό τους. Το νερό χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα για μια ποικιλία από βασικές λειτουργίες. Το νερό κρατά τα θρεπτικά συστατικά σε ένα διάλυμα, ενώ τα μεταφέρει στα κύτταρα μας. Απόβλητα προϊόντα από τα κύτταρα, το λεμφικό σύστημα, το αίμα, τα έντερα, και άλλους ιστούς του σώματος επίσης κρατώνται σε ένα υδατικό διάλυμα, ενώ μεταφέρονται μέχρι να εξαλειφθούν από το σώμα.
Τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ένζυμα και οξέα τα οποία είναι ισχυρά καθαριστικά της λέμφου. Συγκεκριμένα, τα παντζάρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σκόρδο, το τζίντζερ,το τούρμερικ, τα βατόμουρα, και τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικά τρόφιμα για τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη που συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος και της λέμφου. Τα σπαράγγια,η εχινάσεα, το τζίντζερ,και τα φρούτα τού δάσους,το λεμόνι ή αχίλλεια(μυριόφυλλο) μπορούν να γίνουν τσάι για την υποστήριξη του λεμφικής λειτουργίας. Αυτές οι τροφές βελτιώνουν την κυκλοφορία, καταπολεμούν τις λοιμώξεις, και βοηθούν στο καθαρισμό της λέμφου.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy