Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

10 συμβουλές για μια υγιή έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η περίοδος των διακοπών έχει ένα τέλος. Σε λίγες μέρες το σχολείο ξεκινά και πάλι. Οι πιο σημαντικές συμβουλές για την υγεία του παιδιού σας παρατίθενται  παρακάτω.
Όταν οι μέρες γίνονται μικρότερες και τα φύλλα αλλάζουν χρώμα και πέφτουν, ξεκινά επίσης για τους μικρούς μας φίλους η σοβαρή πλευρά της ζωής και πάλι. Για κάποια παιδιά μάλιστα, για  πρώτη φορά. Στην πατρίδα μας, είναι και πάλι η αρχή του σχολείου. Αυτό δεν αλλάζει μόνο τους  ρυθμούς των γονέων και των παιδιών . Τι θα δώσω να φάει το παιδί μου στο σχολείο ; Που θα πρέπει να δώσω τώρα ιδιαίτερη προσοχή στο τι τους λέω; Οι πιο σημαντικές συμβουλές για θέματα υγείας για το σχολείο.
1. Πρόγραμμα ύπνου- χρειάζεται χρόνος προσαρμογής

Όταν είναι διακοπές , μπορεί κάποιος να κοιμάται περισσότερο. Σαφώς, και την επόμενη μέρα δεν έχει κανένα σχολείο. Όμως, μετά την έναρξη του σχολείου, αυτό πρέπει να αλλάξει. Ιδανικό θα είναι , να  προσαρμοστούν τα παιδιά στους  νέους ρυθμούς του ύπνου, λίγες μέρες πριν από το τέλος των διακοπών. Το πρωινό ξύπνημα, με αυτό τον τρόπο, δεν θα τους πέσει βαρύ την πρώτη μέρα του σχολείου και τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα το πρωί, προσεκτικά.
2. Με ασφάλεια στο δρόμο για το σχολείο

Τα παιδιά δεν διαισθάνονται τους  κινδύνους. Λόγω του μεγέθους τους, είναι πιο δύσκολο να τα δει κανείς ,λόγω και του ότι εύκολα καλύπτονται πίσω από αυτοκίνητα η άλλα αντικείμενα. Φωτεινά ρούχα με ανακλαστικό υλικό, καλυτερεύουν την κατάσταση. Ο συντομότερος δρόμος για το σχολείο δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή. Σωστή συμπεριφορά κατά τη διέλευση των πεζών παιδιών από διαβάσεις, η όταν κατεβαίνουν από ένα λεωφορείο, στα φανάρια η αλλού, πρέπει να τους εξηγούνται η και να εξασκούνται.
3. Τι μπαίνει στο κουτάκι για το φαγητό;

Με ένα κεφάλι καζάνι δεν μπορεί κάποιος να συγκεντρωθεί. Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια για να αντέξουν το σχολικό πρόγραμμα. Όχι μόνο επαρκές αλλά και ισορροπημένο ,θα πρέπει να είναι το φαγητό που παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο, έτσι ώστε η ενέργεια να μην τους λείπει. Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη, κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά, και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.
4. Εργονομικά καθίσματα


Για να αποφευχθεί η κακή στάση του σώματος, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή  γραφείου και καρέκλας, η προσαρμοστικότητα  στο ύψος των παιδιών. Μοντέλα που αλλάζουν ύψος προτιμούνται. Πολύ ψηλή ή πολύ χαμηλή καρέκλα και ύψος εργασίας επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη .Με τα εργονομικά καθίσματα πρέπει τα ισχία, τα γόνατα και οι αστράγαλοι να είναι στις 90 ° λυγισμένα και τα πόδια να έχουν πλήρη επαφή με το έδαφος. Το ύψος του τραπεζιού είναι σωστό, όταν οι πήχεις των χεριών βρίσκονται σε ορθή γωνία με την επιφάνεια.
5. Ακούστε το παιδί σας προσεκτικά


Τα παιδιά χρειάζονται κατανόηση και τακτικά την ευκαιρία να μιλήσουν χωρίς να φοβούνται  τους γονείς τους. Για να λένε τι συμβαίνει στο σχολείο ,τι είναι διασκεδαστικό και τι  τους ενοχλεί, αν οι σχολικές  εκδηλώσεις είναι καλές. Το βράδυ μπορούν να συζητήσουν οι γονείς  και τα παιδιά τα τεκταινόμενα της μέρας.
·         Με τι έχω χαρεί;
·         Έχω ενοχληθεί από κάτι;
·         Πώς αντέδρασα σε αυτό;
Το πιο σημαντικό και όμορφο το βράδυ είναι να μιλάμε για τα πράγματα που έχουν φέρει χαρά. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
6. Διαρρύθμιση του χώρου μελέτης

Με το που πάει το παιδί σχολείο, πρέπει να διαρρυθμιστεί και ο δικός του χώρος μελέτης . Έτσι ώστε να μπορεί να διαβάζει ανενόχλητο. θα χρειαστεί ένας αρκετά μεγάλος χώρος και φυσικό φως. Το γραφείο θα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο παράθυρο, έτσι ώστε το χέρι που γράφει να μη σκιάζει. Σε δεξιόχειρες το φως θα πρέπει να έρχεται  από  τα αριστερά, σε αριστερόχειρες από τα δεξιά.
7. Έγκαιρη αναγνώριση σχολικού εκφοβισμού

Όταν συνομήλικοι είναι μαζί κάποια στιγμή κάτι θα συμβεί. πριν. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους. Συγκρούσεις που περνούν, δεν είναι εκφοβισμός. Αν τα παιδιά παρουσιάσουν διαταραχές στον ύπνο, φοβούνται το σχολείο, ξαφνικά γίνονται καταστροφικά ή χάνουν συχνά πράγματα, μπορεί να είναι ένα σημάδι  εκφοβισμού. Ο λόγος για αυτό δεν πρέπει να ψαχτεί στο ένα παιδί, αλλά πάντα στην ομάδα. Ως εκ τούτου, κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό στο σχολείο. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι με τα παιδιά τους και όχι να διαπραγματεύονται στη θέση τους.
8. Κοινό πρόγευμα

Μετά το ξύπνημα, είναι σημαντικό να αναπληρωθούν τα αποθέματα ενέργειας. Αυτό βοηθά τη συγκέντρωση και την προσοχή. Ένα υγιεινό πρωινό αποτελείται από ποτά (χωρίς ζάχαρη), δημητριακά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το κοινό πρόγευμα είναι επίσης ένα  ψυχολογικά σημαντικό τελετουργικό, διότι δίνει μια καλή αρχή στη μέρα και παρέχει ασφάλεια. Συσκευές που αποσπούν την προσοχή, όπως η τηλεόραση ή το κινητό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απενεργοποιούνται. Οι γονείς μπορούν εδώ να δώσουν το καλό παράδειγμα. Αν το παιδί αρνείται να φάει πρόγευμα, θα πρέπει να πιεί τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα ή κακάο.
9. Σωστό γέμισμα της τσάντα

Η σοβαρή πλευρά της ζωής δεν θα πρέπει να είναι ένα βάρος στους ώμους. Αυτό είναι συχνά πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Τα τετράδια ασκήσεων, τα βιβλία ασκήσεων, τα αναγνωστικά κλπ μπορεί να απαιτηθούν στην τάξη. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10-15 % του σωματικού βάρους. Αυτό πρέπει να ακολουθείται και από τους εκπαιδευτικούς.
10. Η άσκηση είναι σημαντική

Τα παιδιά περνούν στο σχολείο πολύ χρόνο καθήμενα, αλλά για να έχουν μια υγιή ανάπτυξη χρειάζεται τακτική άσκηση. Επιπλέον η άσκηση τα κρατά σε φόρμα και  προλαμβάνει τη παχυσαρκία. Τα παιδιά έχουν μια φυσική παρόρμηση να κινούνται και να παίζουν, κι είναι κάτι που πρέπει να προωθήται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παίξουν και να τρέξουν: στον κήπο, στην παιδική χαρά, πισίνα ή  αθλητικά σωματεία. Παρ 'όλα αυτά, θα πρέπει να προγραμματίζονται και  περίοδοι ανάπαυσης. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να απασχολούνται μόνα τους και να έχουν κίνητρα. Η περιστασιακή «πλήξη» προωθεί το ελεύθερο παιχνίδι και τη δημιουργικότητα.


Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy

drmakrides@cablenet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου