Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα καί παιδιά


Η μαγεία των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι αξέχαστα, ειδικά για τα παιδιά.
Τα Χριστούγεννα είναι παντού! Βιτρίνες,εορταστικά φώτα, διαφήμιση, τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, ...
Δεν υπάρχει διαφυγή! Αλλά ενώ οι ενήλικες τείνουν γρήγορα να βλέπουν αυτή την εορταστική περίοδο στο τέλος τής χρονιάς ως εμπορικό γεγονός με σκοπό την αγορά δώρων, εορταστικών τροφίμων πέραν απο την επιθυμία τους γιά νάρθει η οικογένεια πιο κοντά,γιά τα παιδιά παρόλα αυτά είναι και παραμένει η εποχή των Χριστουγέννων για τα παιδιά μια μαγική εμπειρία.

Η εορταστική ατμόσφαιρα, τα μπισκότα, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια - και φυσικά οι προσδοκίες για  πολλά όμορφα δώρα - κάνει τις καρδιές των μικρών μας φίλων να χτυπά πιο γρήγορα.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δείξετε στο παιδί σας ότι πίσω από τη γιορτή των Χριστουγέννων,δέν κρύβονται μόνο τα εντυπωσιακά καταστήματαμε τις βιτρίνες τους,τα δώρα και τα γλυκά, και εξηγήστε του το συμβολισμό και το υπόβαθρο αυτής της επίσημης γιορτής: Άγιος Βασίλης, χριστουγεννιάτικα δέντρα, κεριά, πάχνη, τα μπισκότα, οι Χριστουγεννιάτικες κάλτσες, ...

Αλλά τι είναι τά Χριστούγεννα και η έλευση του Αη Βασίλη τελικά; Γιατί είναι αυτή η περίοδος τόσο σημαντική για τα παιδιά; Και ποιος είναι ο Χριστός παιδί, ο Άγιος Βασίλης, ο Santa Claus ; Μήπως υπάρχουν πραγματικά; Μια ερώτηση που κάθε παιδί κάποια μέρα θα θέσει - και κάθε γονιός θα βρεθεί μπροστά απο μιά  αγωνιώδη απόφαση: Ν'αφήσω τα παιδιά να πιστεύουν , ή να τους πώ την αλήθεια;

Και μην ξεχνάτε: Σε μια εποχή της ανοχής και του ανοίγματος προς τις άλλες θρησκείες, ένα θέμα που δεν μπορεί να εξηγηθεί αρκετά στα παιδιά, είναι η εποχή των Χριστουγέννων, μια ωραία ευκαιρία να εξηγήσετε στα παιδιά σας τις παραδόσεις και τα έθιμα των άλλων πολιτισμών!

Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου