Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Λόξυγκας στα βρέφη

Ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες μετά τη γέννηση τα μωρά έχουν συχνά λόξυγκα. Ποιοι είναι οι λόγοι για αυτό και γιατί δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αν το μικρούλι σας έχει λόξυγκα.
Λόξυγκας  ακόμα και στη μήτρα
Κιόλας από την 9η βδομάδα κύησης ,μπορεί το αγέννητο μωρό να κάνει λόξυγκα  στη μήτρα. Αυτό οφείλεται σε αναπνευστικές ασκήσεις, στις οποίες το έμβρυο ανεβοκατεβάζει το στήθος του. Έτσι, αμνιακό υγρό αντλείται μέσα από το διάφραγμα, και με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύονται οι αναπνευστικοί μυς για μεταγενέστερη "σωστή" αναπνοή μέσα και έξω. Περίσσεια αέρα διαφεύγει κατά τη διαδικασία αυτή και οδηγεί σε ένα ‘’ γλυκό’’ λόξυγκα στην κοιλιά της μέλλουσας μητέρας.
Λόξυγκας σε βρέφη ως προστατευτικός μηχανισμός και άσκηση
Στα βρέφη, μπορεί να παρουσιαστεί λόξυγκας, ειδικά μετά από τον θηλασμό ή το φαγητό. Αυτό οφείλεται στους όχι ακόμη ώριμους μύες του διαφράγματος, οι οποίοι ελέγχουν την αναπνοή, και που πιέζονται από το γεμάτο στομαχάκι του μωρού. Ο ερεθισμός του λεγόμενου πνευμονογαστρικού νεύρου ευθύνεται για την ακανόνιστη σύσπαση των μυών αυτών. Αυτό ωθεί το μωρό να εισπνέει, απότομα και παράλληλα όμως, κλείνει την επιγλωττίδα. Έναντι αυτού του εμποδίου στη συνέχεια το διάφραγμα πάλλεται, δημιουργώντας έτσι τον λόξυγκα. Ταυτόχρονα, ο αέρας δεν μπορεί να βγει πια έξω ,και η ροή του γάλακτος προς τα πάνω διακόπτεται.
Ο λόξυγκας, είναι επομένως, για το μωρό ένας πολύ χρήσιμος προστατευτικός μηχανισμός ,ενάντια στην κατάποση και την επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου πίσω στο στόμα. Ταυτόχρονα εκπαιδεύονται οι διαφραγματικοί και μεσοπλεύριοι μύες.
Τι μπορεί κανείς  να κάνει για το λόξυγκα στα μωρά;
Δεδομένου ότι οι λόξυγκας είναι γνωστός στο μωρό από τις αρχές της εγκυμοσύνης, έχει συνηθίσει σε αυτό και δεν τον αισθάνεται ως επώδυνο ή ενοχλητικό. Έτσι κι αλλιώς, επίσης, αργά ή γρήγορα ,θα σταματήσει από μόνος του. Αν θέλετε όμως να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από τον λόξυγκα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
Ø  Δώστε κάτι στο μωρό σας να πίνει. Συνήθως αρκεί να το βάλετε ξανά για λίγο στο στήθος σας ή να του δώσετε λίγο νερό με το μπιμπερό. Θα πρέπει επίσης να αφήνετε το μωρό σας μετά από κάθε γεύμα, να ρεύεται ικανοποιητικά.
Ø  Η χαλάρωση μπορεί να βελτιώσει τον λόξυγκα. Πάρτε το μωράκι σας αγκαλιά, τραγουδήστε του κάτι, χαϊδέψτε το, κάντε του μασάζ στις πατούσες των ποδιών του.
Ø  Δεδομένου ότι ο λόξυγκας μπορεί να προκληθεί από τις αλλαγές της θερμοκρασίας και το κρύο, να είστε σίγουρες ότι το μωρό σας είναι πάντα ντυμένο αρκετά ζεστά η/και εξοπλίστε την αλλάχτρα του μωρού σας με μια λάμπα θερμότητας. Επίσης, ένα ζεστό μαξιλαράκι στο κρεβατάκι  του μπορεί να βοηθήσει ώστε το διάφραγμα χαλαρώσει και πάλι.
Ø  Τέλος ένα άλλο παράξενο κόλπο: Φυσήξτε απαλά του παιδιού στο πρόσωπο. Έτσι, αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής και ο λόξυγκας σταματά σύντομα.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου