Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Το λεμφικό σύστημα - Πώς λειτουργεί και γιατί έχει σημασία να καθαρίζεται !

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από αδένες, λεμφαδένες, και ένα δίκτυο αγγείων. Οι αμυγδαλές, σπλήνα, θύμος, και αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι οι αδένες του λεμφικού συστήματος. Αυτό το σύστημα παίζει τρεις μεγάλους ρόλους στο σώμα: ανοσολογικής άμυνας, την απορρόφηση του λίπους, και την ισορροπία υγρών. Αν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα μας δεν μπορεί να αγωνιστεί κατά τών ασθενειών ή την απομάκρυνση των τοξινών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κρατήσουμε το υγρό του λεμφικού συστήματος (λέμφος) σε κίνηση. Αργή κίνηση της λέμφου μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια, ακόμη και σε καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι είναι η λέμφος;

Η καρδιά στέλνει αίμα σε όλο το σώμα με τέτοιο ισχυρό τρόπο ώστε ένα μέρος του υγρού πιέζεται ασφυκτικά μέσω των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων. Αυτό  το υγρό είναι γνωστό ως εξωκυτταρικό υγρό και αποτελείται από ποικίλα συστατικά όπως πρωτεΐνες, νερό, γλυκόζη, ηλεκτρολύτες, ένζυμα και ορμόνες. Όταν το εξωκυττάριο υγρό εισέλθει στα λεμφαγγεία τότε ονομάζεται λέμφος. Η λέμφος ταξιδεύει μέσω των λεμφαγγείων στους λεμφαδένες όπου φιλτράρεται. Βακτήρια τα οποία μάζεψε το λεμφικό σύστημα εναποτίθενται στο πλησιέστερο λεμφαδένα όπου εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια, γνωστά ως λεμφοκύτταρα, τα καταστρέφουν. Ο αυξημένος αριθμός λεμφοκυττάρων κατά την καταπολέμηση της λοίμωξης θα προκαλέσει τη μεγένθυνση του λεμφαδένα. Πρησμένοι λεμφαδένες είναι συνήθως μια ένδειξη της συνεχιζόμενης μάχης μεταξύ των λεμφοκυττάρων και των παθογόνων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, πρησμένοι λεμφαδένες είναι  αποτέλεσμα καρκίνου των λεμφαδένων.

Γιατί η βελτίωση της ροής της λέμφου είναι σημαντική;

Η φιλτραρισμένη λέμφος επιστρέφει τελικά στο αίμα. Σε αντίθεση με την καρδιά στο κυκλοφορικό σύστημα, το λεμφικό σύστημα δεν έχει αντλία. Αντ 'αυτού, η λέμφος στηρίζεται σε λείους και σκελετικούς μυς για να πάρει ώθηση διαμέσου των αγγείων. Αυτή δεν είναι πολλή κίνηση έτσι η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηεί η λέμφος σε κίνηση. Η λεμφική ροή μπορεί να μειωθεί έως και  94 % σε άτομα με καθιστική ζωή.Η στάσιμη λέμφος πήζει μέχρι να γίνει σαν το τυρί cottage. Αυτό αποτρέπει την λέμφο από το να διηθείται σωστά ως εκ τούτου, η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και εμπεδωθεί.

Πώς βελτιώνεται η ροή της λέμφου

Ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της λέμφου είναι μέσα από την κίνηση. Τρέξιμο, άλματα,περπάτημα και τεντώματα θα βοηθήσουν να κρατήθει το λεμφικό υγρό σε ροή. Δεν θέλει πολλή προσπάθεια! οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες ασκήσεις αν εκτελείται για 15-20 λεπτά την ημέρα, θα βοηθήσει να κρατηθεί η λέμφος σε ροή. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, το τέντωμα θα βοηθήσει επίσης. Μια γρήγορη 15 λεπτη άσκηση γιόγκα είναι ένας βολικός, υγιής, και ξεκούραστος τρόπος για να ξεκινήσετε ή να τερματίσετε την ημέρα. Το μασάζ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τη λέμφο σε κίνηση.

Πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσει το λεμφικό σύστημα σας να κάνει σωστά τη δουλειά του. Η λέμφος, το αίμα,οι εκκρίσεις των αδένων, και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό περιέχουν νερό ως κύριο συστατικό τους. Το νερό χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα για μια ποικιλία από βασικές λειτουργίες. Το νερό κρατά τα θρεπτικά συστατικά σε ένα διάλυμα, ενώ τα μεταφέρει στα κύτταρα μας. Απόβλητα προϊόντα από τα κύτταρα, το λεμφικό σύστημα, το αίμα, τα έντερα, και άλλους ιστούς του σώματος επίσης κρατώνται σε ένα υδατικό διάλυμα, ενώ μεταφέρονται μέχρι να εξαλειφθούν από το σώμα.
Τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ένζυμα και οξέα τα οποία είναι ισχυρά καθαριστικά της λέμφου. Συγκεκριμένα, τα παντζάρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σκόρδο, το τζίντζερ,το τούρμερικ, τα βατόμουρα, και τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικά τρόφιμα για τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη που συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος και της λέμφου. Τα σπαράγγια,η εχινάσεα, το τζίντζερ,και τα φρούτα τού δάσους,το λεμόνι ή αχίλλεια(μυριόφυλλο) μπορούν να γίνουν τσάι για την υποστήριξη του λεμφικής λειτουργίας. Αυτές οι τροφές βελτιώνουν την κυκλοφορία, καταπολεμούν τις λοιμώξεις, και βοηθούν στο καθαρισμό της λέμφου.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου