Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Θηλασμός -Συμβουλές για νέες μητέρες

Ελπίζω ότι έχετε αποφασίσει να προσπαθήσετε τουλάχιστον να θηλάσετε. Ακόμα κι αν θηλάσει το μωρό σας μόνο για λίγες  μέρες ή βδομάδες, αυτό το πρώτο γάλα, το πρωτόγαλα όπως ονομάζεται, αποτελεί σημαντική πηγή αντισωμάτων για την προστασία του βρέφους κατά των λοιμώξεων, αφού το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.
Αλλά ξέρατε ότι ο θηλασμός οφελεί και σας;
§  Βοηθά την επιστροφή της μήτρας σας στο μέγεθος πριν την εγκυμοσύνη και μειώνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό.
§  Θα είναι πιο εύκολο να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης (καίτε έως και 500 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα θηλασμού).
§  Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της επιλόχειας κατάθλιψης και του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
§  Μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή της περιόδου σας (αν και θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάποια μορφή αντισύλληψης, όταν θα ξαναρχίσει η συνουσία).
§  Εξοικονομεί χρήματα ( Δεν χρησιμοποιείτε γάλα φορμουλα!).
Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται! Κανένας από εμάς (ούτε καν το μωρό) δεν γεννιέται γνωρίζοντας πώς να το κάνει. Για να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας:
§  Προσπαθήστε να θηλάσετε μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση. Αυτό βοηθά στη σύσπαση της μήτρας σας και παρέχεται το τόσο πολύτιμο πρωτόγαλα. Επίσης, ζητήστε να έχετε χώρο για το μωρό σας μέσα στη κλινική, έτσι ώστε να μπορείτε να θηλάσετε όποτε χρειάζεται.
§  Βάλτε μια νοσοκόμα ή ένα σύμβουλο γαλουχίας  να δεί πώς το μωρό αρπάζει τη θηλή και θηλάζει ενώ είστε ακόμα στο νοσοκομείο. Ενώ θα μπορούσε να είναι άβολο όταν το μωρό προσκολλάται, εντούτοις δεν πρέπει να είναι επώδυνο. Αν πονάτε αρκετά κάθε φορά, τότε ίσως δεν έχετε τη σωστή θέση.
§  Προετοιμαστείτε για όταν κατέβει το γάλα σας. Αυτό συμβαίνει περίπου στην τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά τη γέννηση. Θα το ξέρετε ότι έχει συμβεί επειδή τα στήθη σας θα μεγαλώσουν ξαφνικά! Μιλώντας γι αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά ευρύχωρα σουτιέν, και μην ξεχάσετε να βάλετε ένα στην τσάντα σας του νοσοκομείου.
§  Σχεδιάστε  να θηλάζετε περίπου οκτώ έως δώδεκα φορές σε κάθε περίοδο 24 ωρών. Το μωρό σας είναι καλό στο να δίνει τα σήματα της πείνας: στριφογυρίζοντας  αναζητώντας  τη θηλή σας, βάζοντας το χέρι του στο στόμα του, και αυξάνοντας όλο και περισσότερο την ανησυχία του. Πάντα θηλάζετε με τη ζήτηση=όταν το μωρό το ζητά.
§  Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε μπιμπερό ή άλλες θηλές, η  πιπίλες, έως ότου εδραιωθεί ο θηλασμός. Η κίνηση ώθησης που απαιτείται για το θηλασμό είναι διαφορετική από εκείνη που απαιτείται για να πιπιλίσει τη θηλή, και το μωρό θα μπορούσε να μπερδευτεί.
§  Παραμένετε ενυδατωμένες για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας μπορεί να παράγει αρκετό γάλα. Μια καλή ιδέα είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό καθώς θηλάζετε.
§  Θηλάζετε σε ένα ήρεμο περιβάλλον για να βοηθήσετε το γάλα σας να κατεβαίνει. Μετά από λίγο καιρό, το μόνο που θα χρειάζεται για να κατεβαίνει το γάλα σας είναι το ξεκούμπωμα του  σουτιέν σας για το μωρό σας, ή ακόμα όταν ακούτε ένα οποιοδήποτε βρέφος να κλαίει.
Κοινά προβλήματα του θηλασμού
Αυτά είναι τα πιο κοινά προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό  και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε:
§  Ξηρές και ραγισμένες θηλές.
Ελέγξτε τη θέση του μωρού όταν προσκολλάται στη θηλή.
Αλείψτε με λανολίνη τις θηλές σας μετά από κάθε θηλασμό, και αφήστε τον αέρα να τις στεγνώσει μετά που τελειώνετε.
Επίσης, εναλλάξτε το με ποιο μαστό θα ξεκινήσετε κάθε φορά. Βάλτε μια παραμάνα ή ένα πλαστικό βραχιόλι στον καρπό σας στην πλευρά του σουτιέν σας, που μόλις χρησιμοποιήσατε για να σας βοηθήσει να θυμάστε.
Περιορίστε το θηλασμό στα 5 έως 10 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι οι θηλές σας  να φτιάξουν (μόνο για λίγες ημέρες).
Θα πρέπει επίσης να μην ακούτε κανέναν ήχο ή το πιπίλισμα. Αν ακούτε, σημαίνει ότι το μωρό δεν έχει τοποθετηθεί σωστά. Φέρτε το μωρό κοντά σας, και κρατήστε το κεφάλι του σταθερά ώστε το στόμα του να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερη από την άλω της θηλής.

§  Φούσκωμα (υπερβολικά γεμάτο στήθος) ή μπλοκαρισμένοι γαλακτοφόροι πόροι.
       Οι ζεστές κομπρέσες, τρεχούμενο ζεστό νερό πάνω στο στήθος σας στο ντους, ή φύλλα λάχανου     στο στήθος σας μπορούν  να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πίεσης. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε λίγο γάλα μεταξύ των ταισμάτων.

§  Μαστίτιδα ή λοίμωξη του μαστού.
Αν αισθάνεστε σαν να έχετε γρίπη και το ένα στήθος είναι κόκκινο, ζεστό και επώδυνο, πιθανότατα έχετε μαστίτιδα. Τότε μάλλον θα χρειαστεί ένα αντιβιοτικό για να καθαρίσει τη μόλυνση. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε τον θηλασμό ή / και την άντληση σε εκείνη την πλευρά όσο μπορείτε, ακόμα κι αν πονάει. Για την πρόληψη της μαστίτιδας, φροντίστε να αδειάζετε το στήθος σας τακτικά. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά, προσθέστε ένα προβιοτικό ως συμπλήρωμα (καλά βακτήρια όπως ο Lactobacillus), ή να τρώτε ένα ζωντανό γιαούρτι( με ζωντανές καλιέργιες) κάθε μέρα, για να βοηθήσει στην πρόληψη της επόμενης επιπλοκής: Μυκητίαση.
· Μυκητίαση.
Η Μυκητίαση είναι μια λοίμωξη που μπορεί να σχηματιστεί στο στήθος και να περάσει ανάμεσα στο στήθος σας και το στόμα του μωρού.Ενα υπερβολικά υγρό στήθος, ξηρές  ή ραγισμένες θηλές, μετά από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ,ωμά τρόφιμα ή λήψη αντιβιοτικών, αντισυλληπτικά ή στεροειδή μπορούν να διαταράξουν την άμυνα  του σώματός σας και να οδηγήσουν στην μυκητίαση. Συμπτώματα είναι οι πολύ ξηρές θηλές, επώδυνο στήθος ή φαγούρα, ραγάδες, ερυθρότητα στίς θηλές.
Το μωρό σας μπορεί να έχει λευκό επίχρισμα στο στόμα του, ή ένα περιπρωκτικό παράτρημμα που δεν επουλώνεται. Θα χρειαστεί θεραπεία τόσο το στήθος σας οσο και το στόμα του μωρού με συνταγογράφηση  αντιμυκητισιακών φαρμάκων. Για να αποφύγετε τη μυκητίαση, αφήνετε τις θηλές σας να στεγνώνουν, χρησιμοποιήστε ειδικά επιθέματα για τις θηλές μέσα στο στηθόδεσμο,φοράτε ένα  καθαρό στηθόδεσμο κάθε μέρα, και  μειώστε την ποσότητα ζάχαρης και των προϊόντων με μαγιά στη διατροφή σας.
Αυξάνοντας την παραγωγή γάλακτος

Ο θηλασμός είναι βασικά μια δραστηριότητα προσφοράς και ζήτησης.Οσο περισσότερο θηλάζετε, τοόσο περισσότερο γάλα παράγει το σώμα σας. Έτσι, όταν το μωρό σας περνά μια φάση ανάπτυξης και φαίνεται να θηλάζει όλη την ώρα,έχετε κατά νου ότι έτσι σηματοδοτεί το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος για τις νέες διατροφικές ανάγκες του.


Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου