Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Πλατυποδία και χαμηλή ποδική καμάρα στα παιδιά

Τι είναι η πλατυποδία;
Η «πλατυποδία» είναι μια κατάσταση κατά την οποία απουσιάζει από την εσωτερική πλευρά του ποδιού η ποδική καμάρα. Όλα τα παιδιά ξεκινούν με μικρή ή ακόμα και χωρίς καθόλου καμάρα. Πότε όμως τα πεπλατυσμένα ποδαράκια είναι πραγματικά κάτι το ανησυχητικό; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να παρέμβουμε; Είναι οι διορθωτικοί πάτοι ή τα ειδικά παπουτσάκια απαραίτητα;
Σχεδόν όλα τα παιδικά ποδαράκια αρχικά έχουν ένα μεγάλο πλατύ λιπώδες στρώμα στην εσωτερική ποδική καμάρα, το οποίο μειώνεται σταδιακά, όσο μεγαλώνουν. Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν μια φυσιολογική ποδική καμάρα περίπου στην ηλικία των 5-7 ετών.
Είναι ωστόσο, σημαντικό να διαφοροποιήσετε την φυσιολογική, εύκαμπτη πλατυποδία από άλλες πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εδώ θα πρέπει να συμβουλευθείτε ειδικούς που μπορούν να αξιολογήσουν τα πέλματα του παιδιού σας και να σας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές.
Είναι απαραίτητη η θεραπεία της πλατυποδίας ;
Όταν ο ειδικός αξιολογεί ένα παιδί που παρουσιάζει πλατυποδία στα πέλματά του μπορεί να διαπιστώσει εάν το παιδί έχει ήδη ή θα παρουσιάσει μελλοντικά, προβλήματα που σχετίζονται με την πλατυποδία στα ποδαράκια του. Να θυμάστε πως κάποιες φορές τα πεπλατυσμένα πέλματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στα ποδαράκια του παιδιού σας, αλλά και στη σπονδυλική του στήλη. Ωστόσο κάποιες άλλες φορές το παιδί απλά έχει κατασκευαστικά, πιο πεπλατυσμένα πέλματα από άλλα, οπότε δε χρειάζονται παρέμβαση. Αυτά όμως που χρήζουν θεραπείας επωφελούνται είτε για να διορθωθούν ήδη υπάρχοντα προβλήματα, είτε για να προληφθούν μελλοντικά προβλήματα στο σώμα του.
Ποια είναι τα άμεσα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα της πλατυποδίας;
  • Πόνος στις ποδοκνημικές, τους αστραγάλους, τα γόνατα, τα ισχία ή την πλάτη.
  • Απουσία συντονισμού στην κίνηση του παιδιού.
  • Απουσία επιθυμίας του παιδιού για συμμετοχή σε αθλήματα.
  • Συχνή επιθυμία του παιδιού να το κρατάτε στην αγκαλιά περισσότερο από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.
  • Δομικές παραμορφώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις.
  • Δημιουργία κάλων.
  • Δημιουργία αρθρίτιδας.
  • Συχνά διαστρέμματα λόγω αστάθειας των αρθρώσεων.
Αξιολογώντας τα πελματάκια του παιδιού σας καθώς και την βάδιση του μπορούμε να διαπιστώσουμε αν τυχόν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης περεταίρω μυοσκελετικών προβλημάτων ή δυσκολία στην κίνησή του λόγω της πλατυποδίας.
Συμβουλευθείτε έναν παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή για να αξιολογήσει το παιδί σας και να το βοηθήσει να κινηθεί σωστότερα και με ασφάλεια, δίχως πόνο και αστάθεια. Επιπλέον, ζητήστε τη συμβουλή του στην επιλογή παπουτσιού ή την πιθανή ανάγκη χρήσης διορθωτικών πάτων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρώιμη χρήση διορθωτικών πάτων έσω υποδήματος μπορεί να επιτρέψει την φυσιολογικότερη ανάπτυξη της ποδικής καμάρας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για υπέρβαρα ή ιδιαιτέρως δραστήρια παιδιά (π.χ. παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότες

Πηγή    www.pliroforiodotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου