Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για εγκύους

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα μιας γυναίκας που θέλει να φέρει στο κόσμο ένα υγιές παιδί, είναι  το τι θα τρώει αυτούς τους  9 μήνες της γλυκιάς αναμονής. Πρέπει να προσέχει να μην πάρει υπερβολικό βάρος; Πρέπει να τρώει για δύο; Μπορεί να κάνει ακόμα και δίαιτα;
Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική στην εγκυμοσύνη, τόσο για την υγεία της μέλλουσας μητέρας όσο και για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, και μετέπειτα παιδιού, εφήβου αλλά και ενήλικα! ¨Όλα αρχίζουν από κάπου !
Το μυστικό της υγιεινής διατροφής στην εγκυμοσύνη είναι η επιλογή σωστών τροφών και ο πιο υγιεινός τρόπος  να μαγειρευτούν. Το μαγείρεμα στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα ή στο γκριλ είναι οι καλύτερες επιλογές. Επίσης, ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή δύο κρακεράκια ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης με μία φέτα άπαχο τυρί είναι καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα.
Αυτές είναι πιο βασικές συμβουλές διατροφής για εγκύους:
-Αποφεύγουμε ενδιάμεσα γεύματα όπως χυμούς με ζάχαρη, μπισκότα, γλυκά, πατατάκια, και οτιδήποτε άλλο σνακ μεγάλου θερμιδικού φορτίου.
-Δεν χρησιμοποιούμε υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, καθότι δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για την ασφάλειά τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα. Τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι πολύ βρασμένα.
-Προτιμούμε ολικής αλέσεως προϊόντα όπως ψωμί, και ζυμαρικά για την καλύτερη εντερική λειτουργία, καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα όπως κοτόπουλο η κουνέλι και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε.
-Προτιμούμε ελαιόλαδο για τη μαγειρική.
-Αποφεύγουμε λίπη και μαργαρίνες.
-Προτιμούμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όπως άπαχο γάλα ή τυρί χαμηλών λιπαρών.
-Απαγορεύονται τα αλκοολούχα ποτά και φυσικά το κάπνισμα.
-Προτιμούμε τα φρέσκα ψάρια αντί τα παστά τα οποία καλύτερα να μην είναι τηγανισμένα.

-Δεν επιτρέπονται τα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά καθότι αυξάνουν τον κίνδυνο της λιστερίωσης στην εγκυμοσύνη, που είναι λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή τού εμβρύου.



Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου