Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;



    Θα κυκλοφορήσει σύντομα το φετινό εποχικό εμβόλιο γρίπης για την περίοδο Οκτώβρης 2016-Ιούνιος 2017,και μιας και οσονούπω θα κτυπήσει το πρώτο για φέτος σχολικό κουδούνι, είναι καλό να ενημερωθούμε για την γρίπη, που ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά, και όχι μόνο κάθε χρόνο.
    Η γρίπη είναι μία ιογενής ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και προκαλείται από διαφορετικούς τύπους στελεχών του ιού της γρίπης που μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται να εμβολιάζεται για τη γρίπη κάθε χρόνο.
    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να κολλήσει γρίπη είναι κατά τους μήνες Οκτώβριο έως και Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή που τα παιδιά συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους ,όπως είναι τα νηπιαγωγία,τα δημοτικά κλπ. Το εμβόλιο της γρίπης θα προστατέψει το παιδί σας από τα στελέχη του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο περίπου από 2 έως 3 εβδομάδες μετά την πρώτη ένεση. Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι μερικές μέρες ώστε αν το παιδί εκτεθεί στη γρίπη αμέσως πριν ή μετά τον εμβολιασμό μπορεί και τότε να αρρωστήσει. Γι' αυτό ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται εγκαίρως πριν πιάσουν τα κρύα και χειμωνιάσει. Η καλύτερη περίοδος είναι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να εμβολιαστεί μέχρι και την άνοιξη.
    Tι πρέπει να ξέρουμε;
    -Το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει το παιδί από το κοινό κρυολόγημα, αλλά από τη γρίπη.
    -Μπορεί να γίνει κατά τον θηλασμό.
    - Μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς τα δεδομένα από τη διεθνή χρήση δεν δείχνουν ότι θα είχε κάποια πιθανή επιβλαβή επίδραση στην κύηση ή στο έμβρυο.
    Πώς χορηγείται το εμβόλιο;
    1. Παιδιά από 6 μηνών και άνω  μπορούν να τους χορηγηθεί το εμβόλιο. Αν το παιδί δεν έχει ξαναεμβολιαστεί για τη γρίπη τα προηγούμενα χρόνια τότε μια δεύτερη δόση θα πρέπει να δίνεται μετά από διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων.
    2. Παιδιά άνω των 7 ετών πού δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ ,δεν χρειάζονται δεύτερη δόση.
    3. Το εμβόλιο γίνεται με ένεση μέσα στους μύες ή βαθιά κάτω από το δέρμα.
    Πιθανές, ανεπιθύμητες παρενέργειες
    Όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, μπορεί σε μερικά παιδιά να προκληθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως:
    -Πυρετός πάνω από 38 βαθμούς  Κελσίου
    -Πονοκέφαλος
    -Εφίδρωση
    -Μυαλγίες (Πόνος στους μύες)
    -Τοπικές αντιδράσεις όπως  φλεγμονή, κοκκίνισμα ή οίδημα (φούσκωμα)
    Συνήθως αυτές οι παρενέργειες  είναι πολύ ήπιες και διαρκούν από μία έως 2 μέρες.

    Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
    Ειδικός Παιδίατρος
    Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
    Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
    http://drmakrides.blogspot.com.cy

    drmakrides@cablenet.com.cy

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου