Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Θηλασμός - Βασικές πληροφορίες

Η σωστή στιγμή
 Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται πολύ καιρό για να αρχίσει το μωρό να ψάχνει το στήθος σας.
Ορισμένα μωρά ρουφάνε δραστήρια από την αρχή.
Άλλα ρουφάνε ή γλύφουν τη θηλή προσεκτικά.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για πετυχημένο θηλασμό είναι η σύντομη και σωστή τοποθέτηση.

Σωστή τοποθέτηση/θέση
Μέσω της σωστής τοποθέτησης/στάσης από την αρχή μπορείτε να αποφύγετε προβλήματα, όπως ερεθισμένες θηλές, έλλειψη γάλακτος κλπ., και μετά από εξάσκηση μερικών ημερών θα μπορείτε να απολαύσετε το θηλασμό. Δώστε προσοχή στις παρακάτω υποδείξεις:
1.Σωστή θέση/στάση του μωρού και της μαμάς
Η αναπαυτική θέση της μητέρας και η σωστή θέση του μωρού συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα επιτυχημένο θηλασμό. Ως εκ τούτου δεν είναι τόσο σημαντικό αν θηλάζετε ξαπλωμένη ή καθιστή. Ωστόσο προτείνεται να αλλάζετε τη στάση / θέση θηλασμού κατά την διάρκεια της ημέρας για να ανακουφίζονται οι θηλές και για να αδειάζουν οι μαστοί.
Ένα μαξιλάρι θηλασμού κάνει το θηλασμό πιο άνετο. Παρέχει ανακούφιση και δεν χρειάζεται εσείς να 
σηκώνετε το βάρος του μωρού σας με τους μύες σας, αντ’ αυτού θα χαλαρώσετε τα χέρια σας στο μαξιλάρι. Το μαξιλάρι εξυπηρετεί σαν στήριγμά για το χέρι της μητέρας όμως δεν είναι μαξιλάρι για το κεφάλι του μωρού. Κρατώντας το μωρό σας θα μπορέσετε να ρυθμίσετε τη θέση του καλύτερα. Ιδιαίτερα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε το μωρό σας έτσι ώστε:
να είναι ξαπλωμένο στομάχι με στομάχι με τη μητέρα (αυτί, ώμος και γοφός σε μια ευθεία)
το στόμα να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή
ο αγκώνας της μητέρας στηρίζεται και οι ώμοι της είναι χαλαροί η άκρη της μύτης και το πιγούνι του μωρού ακουμπούν το στήθος κατά την διάρκεια του θηλασμού.
Οι πιο συνηθισμένες στάσεις/θέσεις εξηγούνται παρακάτω:
Θηλασμός σε καθιστή στάση/θέση
Κυρτή στάση του σώματος
Η πλάτη του μωρού σας ξεκουράζεται στο κάτω μέρος του χεριού σας, η παλάμη σας στηρίζει το κεφαλάκι του και τα πόδια του είναι απλωμένα πίσω σας. Το ρούφηγμα ενός νεογέννητου μωρού σε

 αυτή τη θέση μπορεί εύκολα να υπολογιστεί και να ελεγχθεί. Αυτή η στάση είναι ιδιαιτέρως προτεινόμενη στην αρχή της περιόδου θηλασμού. Είναι ιδιαιτέρως κατάλληλη για το θηλασμό δίδυμων, πρόωρων μωρών, μετά από καισαρική ή όταν το μωράκι σας είναι κρυωμένο.
Θηλασμός σε καθιστή στάση/θέση
Το μωρό ξαπλώνει από κάθε μεριά στο χέρι της μητέρας ( το διαδεδομένο «κράτημα της αγκαλιάς»),

 έτσι ώστε το σώμα του να είναι γυρισμένο προς την μητέρα. Η παλάμη της στηρίζει την βάση τουσώματος του μωρού.
Θηλασμός σε πλαγιαστή θέση
Πλαγιαστή θέση
Εσείς και το μωρό σας ξαπλώστε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο στα πλάγια, στομάχι με στομάχι.

Αυτή η στάση θηλασμού προτείνεται ιδιαιτέρως για τη νύχτα ή όποτε θέλετε να χαλαρώσετε ενώ θηλάζετε κατά την διάρκεια της ημέρας.
2. Σωστή τοποθέτηση του στήθους
Το στήθος κρατιέται με το άλλο χέρι, με τέσσερα δάκτυλα το στηρίζετε από κάτω.


 Ο αντίχειρας τοποθετείται πάνω από την άλω.
Το δέρμα σπρώχνεται απαλά προς τα εμπρός για να τεντωθεί η άλως και να βοηθήσει το μωρό να πιάσει μεγάλο μέρος του μαστού μέσα στο στόμα του κατά την διάρκεια του θηλασμού.
 3.Ο σωστός τρόπος να πιάσει τη θηλή και την άλω.
Χρησιμοποιώντας τη θηλή για να γαργαλίσετε το κάτω χείλος του μωρού θα το κάνετε να ανοίξει το στόμα του


 Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η θηλή να βρίσκεται στο κέντρο, στη μέση του στόματος και το μωρό γρήγορα κλείνει το στόμα του.
Το πιγούνι και η άκρη της μύτης ακουμπούν το στήθος, η θηλή βρίσκεται βαθιά στον ουρανίσκο του μωρού και το πάνω και κάτω χείλος διπλώνουν προς τα έξω.
Εάν το μωρό έχει πάρει σωστή θέση τότε το τάισμα δεν χρειάζεται να είναι περιορισμένου χρόνου.
Το μωρό οδηγείται προς το στήθος και όχι το στήθος προς το μωρό.
Εάν σας πονάει από την αρχή τότε το μωρό πιθανόν να μην έχει τοποθετηθεί σωστά.
4.Αποδεσμεύστε απαλά το μωρό από το στήθος
Όταν θέλετε να απομακρύνετε το μωρό σας από το στήθος, προτείνουμε να χαλαρώσετε το κενό γλιστρώντας ένα δάκτυλό σας μεταξύ του στήθους και της γωνίας του στόματος του μωρού σας
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν το μωρό έχει χορτάσει αφήνει το στήθος από μόνο του. 
Το ρέψιμο
Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, πολλά μωρά που θηλάζουν δεν είναι ανάγκη να ρευτούν. Συγκριτικά με τα μωρά που ταΐζονται με συμπλήρωμα, τα μωρά που θηλάζουν σπάνια καταπίνουν αέρα.Όμως, τα μωρά που πίνουν γρήγορα και αχόρταγα/λαίμαργα και μπουκώνουν κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι πιθανόν να έχουν αέρα στο στομάχι τους. Αν το μωρό είναι νευρικό μετά τον θηλασμό, σηκώστε το και τρίψτε μαλακά την πλάτη του. Τις περισσότερες φορές ο επιπλέον αέρας διαφεύγει.
Ο ρυθμός θηλασμού
Ο ρυθμός θηλασμού συνεχώς μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του μωρού σας. Τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το θηλασμό παρατηρούνται όταν ένα υγιές και μεγάλο μωρό σιτίζεται όσο χρειάζεται.
Κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών ο ρυθμός του θηλασμού κυμαίνεται περίπου στις 4 με 8 φορές την ημέρα. Στην 3η με 4η ημέρα μετά τη γέννηση η συχνότητα μπορεί να ανέβει ακόμη και στις 12 με 14 φορές την ημέρα και συχνά εξομοιώνονται μεταξύ 2,5 και 3 ωρών μέσα στο 24ωρο.
Είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να θέλει να θηλάζει ακόμη και τη νύχτα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Ενώ αναπτύσσεται εντείνει τις προσπάθειες του (στην ηλικία μεταξύ 2-3 εβδομάδων, 6 εβδομάδων, 3 και 6 μηνών), και ο ρυθμός αλλάζει.
Υψηλή θερμοκρασία, νευρικότητα και ένταση μπορούν επίσης να αλλάξουν τον ρυθμό.
Η στιγμή του θηλασμού
Ο χρόνος που διαρκεί ένας θηλασμός εξαρτάται από το χαρακτήρα και την ηλικία του μωρού σας.

Ποικίλει μεταξύ 10 και 20 λεπτών σε κάθε στήθος.
Δίνετε στο μωρό σας και τα δύο στήθη.
Αν το μωρό σας χορτάσει από το ένα στήθος, δώστε του να θηλάσει από το άλλο στήθος στον επόμενο θηλασμό.
Δώστε προσοχή στους θορύβους που κάνει το μωρό σας ενώ θηλάζει και στην ένταση με την οποία θηλάζει.
Κοφτές και γρήγορες κινήσεις στην αρχή κάνουν το γάλα να ρέει, πιο αργά και έντονα τραβήγματα σημαίνουν ότι το γάλα έχει αρχίσει να ρέει.
Η παροχή γάλακτος είναι επαρκής/ικανοποιητική όταν το μωρό σας αυξάνει το βάρος του τουλάχιστον 120 με 140 γραμμάρια κάθε εβδομάδα.
Απογαλακτισμός
Μια μητέρα μπορεί να απογαλακτιστεί οποιαδήποτε στιγμή.
Η διαδικασία απογαλακτισμού διαρκεί συνήθως 14 μέρες.
Μέσω αργών μειώσεων της συχνότητας και της διάρκειας των θηλασμών, το μητρικό γάλα μειώνεται σταδιακά.
Αυτό σημαίνει ότι το μωρό θα σιτίζεται πιο σπάνια ή το στήθος θα παράγει μια μικρή ποσότητα γάλακτος πριν η μητέρα νιώσει ένα ενοχλητικό ζόρισμα στο στήθος της.
Το πράσινο τσάι, το τσάι μέντας και ο μαϊντανός βοηθούν στη μείωση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος.
Πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός;
Σε ιδανικές συνθήκες το μωρό θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες. Περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό για μια υγιή ανάπτυξη. Μετά από 6 μήνες το μωρό θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει στέρεες τροφές. Ο θηλασμός τότε  σταδιακά αντικαθίσταται από στέρεες  τροφές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF προτείνουν να συνεχίσετε το θηλασμό μέχρι και το 2 χρόνο της ζωής του μωρού σας. Θηλάζετε όσο εσείς και το μωρό σας θέλετε!


Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου