Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Αποστείρωση μπιμπερό μωρού

Οταν τελειώσει  η αποστείρωση το μωράκι  μας έρχεται αντιμέτωπο με τόν κόσμο των μικροβίων και των άλλων μικροοργανισμών,που μέχρι εκείνη τη στιγμή του ήταν άγνωστος!

Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο διότι βγαίνει κατευθείαν από το στήθος αποκλείοντας τον κίνδυνο εισόδου μικροβίων καί άλλων μικροοργανισμών στον βρεφικό οργανισμό. Αντίθετα, η διατροφή του μωρού με μπιμπερό απαιτεί σωστή αποστείρωση τούς πρώτους έξι μήνες της ζωής. Μεγαλώνοντας φυσικά το μωρό μας,τόσο ενισχύεται το αμυντικό του σύστημα,και η ανάγκη για αποστείρωση των βρεφικών σκευών όλο και μειώνεται,και είναι απο την άλλη και θεμιτό το μωρό μας να έρθει σε επαφη με τον πραγματικό κόσμο των μικροβίων,για να δημιουργήσει έτσι σιγά-σιγά τούς δικούς του αμυντικούς μηχανισμούς που θα το προστατεύουν σε όλη του τη ζωή.
Πότε ακριβώς σταματούμε την αποστείρωση;
Λογικά αυτό γίνεται με το πού αρχίζουμε τη στερεά τροφή,δηλαδή τις κρέμες,τους χυλούς κλπ.Αυτα δεν είναι αποστειρωμένα και όπως ειπαμε πιο πάνω,το μωράκι μας έχει ήδη ένα ικανοποιητικό αμυντικό σύστημα. Ο απογαλακτισμός,δηλαδή το χρονικό σημείο που εισάγονται στη διατροφή του μωρού μας,οι στερεές τροφές,τοποθετήται μεταξύ του 5ου και 6ου μήνα,όχι πριν η μετά,διότι το γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους χρειάζεται 5 μήνες γιά να ωριμάσει και απο την άλλη αν αργήσουμε πολυ να αρχίσουμε δημιουργούνται άλλα προβλήματα,όπως για παράδειγμα η άρνηση λήψης τροφής.Παράλληλα, τήν ίδια περίοδο ξεκινά και η στοματική φάση της ανάπτυξης του βρέφους,όπου πιάνει εύκολα αντικείμενα με τα χεράκια του και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να τα βάλει στο στόμα. Έτσι για τους επόμενους λίγους μήνες, εξερευνά τη φύση των αντικειμένων, κυρίως με το στόμα, καθώς προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να εξερευνήσει τον κόσμο. Η φάση αυτή μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα πρώτα γενέθλια, οπότε περιεργάζεται τα διάφορα αντικείμενα με ένα πιο εξελιγμένο τρόπο. Πολλές μητέρες ανησυχούν,βλέποντας το μωρό τους να βάζει τα πάντα στο στόμα και αρνούνται να σταματήσουν την αποστείρωση,και μάλιστα προσπαθούν να αποστειρώσουν όλα τα αντικείμενα που περιεργάζεται το μωρό! Με την υπερβολική όμως παράταση της αποστείρωσης προκαλούμε περισσότερη ανθεκτικότητα των μικροβίων και ταυτόχρονα περισσότερη ευαισθησία των παιδιών στα μικρόβια,αφού δεν τα αφήνουμε να φτίαξουν σωστά το αμυντικό τους σύστημα.Οι γονείς μπαίνουν σε έναν κόπο και σε μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ενέργεια χωρίς να εξασφαλίζει καμία ουσιαστική προστασία. Στην πραγματικότητα, το μωρό δεν κινδυνεύει αρκεί να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι η αποστείρωση και η υγιεινή είναι δύο ξεχωριστά κεφάλαια. Βάζοντας τέλος στην αποστείρωση δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τηρούμε με σχολαστικότητα τους κανόνες καθαριότητας. Το αντίθετο μάλιστα. Η πειθαρχία στους κανόνες υγιεινής επιβάλλεται να είναι αυστηρή.

Οι βασικοί κανόνες αποστείρωσης
Στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του μωρού, κάποιοι κανόνες καταργούνται, άλλοι συνεχίζονται, ενώ μερικοί νέοι έρχονται να προστεθούν. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να αποστειρώνετε τα μπουκάλια (βράζοντάς τα ή χρησιμοποιώντας τον ειδικό αποστειρωτή) και να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο νερό για την παρασκευή του γάλακτος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να είστε σχολαστική σε ό,τι αφορά τα παρακάτω:
1. Τα μπουκάλια θα πρέπει να πλένονται με ζεστή σαπουνάδα και να ξεβγάζονται πολύ καλά με νερό. Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίζετε να τα φυλάτε μετά τον καθαρισμό τους στο ψυγείο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι καθώς με την υγρασία μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.
2. Πλένετε με ζεστή σαπουνάδα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα ή στο σερβίρισμα του φαγητού του μωρού χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, ώστε να καθαρίζονται από τα υπολείμματα τροφής και λίπους.
3. Πριν την προετοιμασία του γάλακτος ή του φαγητού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών καθώς και καθαρισμός του πάγκου που θα ακουμπήσετε.
4. Πριν το θηλασμό ή τη συλλογή γάλακτος από το στήθος, θα πρέπει να προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών, πλύσιμο του στήθους και σκούπισμα με φρεσκοσιδερωμένη πετσέτα, ακριβώς όπως κάνατε όλον αυτό τον καιρό. Συλλέγετε το γάλα με το αποστειρωμένο θήλαστρο στα ειδικά -επίσης αποστειρωμένα- μπουκάλια. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η αποστείρωση συνεχίζεται.
5. Για την προετοιμασία του ξένου γάλακτος (γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας) δε χρειάζεται πλέον να βράζετε το νερό. Αρκεί να το ζεσταίνετε.
6. Οι κανόνες που αφορούν τη συντήρηση του γάλακτος στο ψυγείο συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι. Καλό είναι, μάλιστα, τα μπουκάλια στα οποία συντηρείτε το γάλα να είναι αποστειρωμένα.
7. Σε ό,τι αφορά το φαγητό, αν το μωρό πρόκειται να φάει το ίδιο γεύμα για δύο μέρες, πρέπει αμέσως μόλις το μαγειρέψετε να το βάλετε στο ψυγείο κι όταν το ξαναζεστάνετε να το αφήσετε να πάρει μια βράση.
8. Δίνετε στο μωρό νερό από τη βρύση, εκτός αν είναι ακατάλληλο. Αν έχετε ταξιδέψει σε άλλη περιοχή, προτιμήστε να του δώσετε νερό εμφιαλωμένο, κατά προτίμηση σε γυάλινο μπουκάλι.
9. Η πιπίλα, επειδή μπαίνει και παραμένει για ώρα στο στόμα του μωρού, καλό είναι να συνεχίζετε να τη βράζετε για 2-3 λεπτά. Μπορείτε να έχετε δυο-τρεις διαθέσιμες καθαρές, τις οποίες είναι προτιμότερο να βάζετε, αφού στεγνώσουν, στη θήκη τους.
10. Τα παιχνίδια με τα οποία παίζει το μωρό καλό είναι να πλένονται τακτικά. Δε χρειάζονται ζεμάτισμα. Φροντίστε όμως να τα καθαρίζετε καλά με σαπούνι και να τα ξεβγάζετε καλά χωρίς να χρησιμοποιείτε άλλα καθαριστικά είδη. Δείξτε προσοχή, ιδιαίτερα αν είναι λερωμένα με φαγητό, γιατί τα υπολείμματα αποτελούν εστία μικροβίων.
11. Στους χώρους που μπουσουλάει το μωρό καλό είναι να έχετε στρώσει ένα βαμβακερό τάπητα. Αλλιώς, θα πρέπει να πλύνετε τα χεράκια του μωρού μόλις το σηκώσετε.
12. Εκτός από το καθημερινό μπάνιο του μωρού το οποίο συνεχίζετε (κατά προτίμηση χωρίς τη χρήση σφουγγαριού), κάποιες περιοχές χρειάζονται συχνό τοπικό καθάρισμα, κατά τη διάρκεια της ημέρα, όπως το προσωπάκι και τα χεράκια, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα.
13. Ξεπλένετε τα χεράκια του μωρού με τρεχούμενο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν είναι λερωμένα με φαγητό ή χώμα ή όταν έχει μπουσουλήσει στο πάτωμα.
14. Αν είστε έξω, καθαρίστε τα λερωμένα χεράκια με ένα βρεγμένο πανάκι που θα έχετε μαζί αποφεύγοντας τα μαντιλάκια του εμπορίου.
15. Το καλό πλύσιμο των δικών σας χεριών επιβάλλεται με την είσοδο σας στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό, όταν φυσάτε τη μύτη σας ή χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και οπωσδήποτε πριν το τάισμα του μωρού, πριν το άλλαγμα της πάνας του και πριν του χορηγήσετε φάρμακα.

Πρόωρα μωρά: Η εξαίρεση στον κανόνα!
Στα πρόωρα βρέφη συνήθως οι κανόνες υγιεινής είναι πιο αυστηροί τον πρώτο χρόνο της ζωή τους, καθώς ο ευαίσθητος οργανισμός τους χρειάζεται να προστατευθεί από τα μικρόβια. Αν και κάποιοι νεογνολόγοι συστήνουν τη διακοπή της αποστείρωσης με τον απογαλακτισμό, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα βρέφη, κάποιοι άλλοι προτείνουν την παράταση της αποστείρωσης για δύο μήνες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι εφόσον το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα η εισαγωγή στερεάς τροφής στο διαιτολόγιό του και ως συνέπεια το τέλος της φάση της αποστείρωσης πρέπει να ακολουθούν τη διορθωμένη ηλικία (που προκύπτει με βάση την ημερομηνία που έπρεπε να έχει γεννηθεί το μωρό) κι όχι τη χρονολογική (την ημερομηνία που γεννήθηκε). Αυτό για ένα μωρό που γεννήθηκε 8-10 εβδομάδες πρόωρα πρακτικά σημαίνει πως, αν σταματήσετε την αποστείρωση στον 6ο μήνα της διορθωμένης ηλικίας, το μωρό θα είναι κανονικά 8 μηνών.

Στοματίτιδα
Παρουσιάζεται αρκετά συχνά στα μωρά, όταν σταματάει η φάση της αποστείρωσης ή όταν μπουσουλάνε και βάζουν στο στόμα τα πάντα. Προκαλείται από μύκητα και εκδηλώνεται με μικρά άσπρα στίγματα πάνω ή μέσα στο εσωτερικό των χειλιών, τον ουρανίσκο και τη γλώσσα. Ξεκινάει με 1-2 στίγματα που σύντομα μπορεί να γίνουν περισσότερα. Επειδή το μωρό δεν μπορεί να σας πει ότι κάτι το ενοχλεί, πιθανόν να το ανακαλύψετε όταν πια τα στίγματα θα είναι πολλά. Αν ανακαλύψετε ένα στίγμα, προσπαθήστε με ένα πλυμένο κουταλάκι ή με πλυμένα χέρια να ανοίξετε προσεκτικά το στοματάκι του μωρού, για να δείτε αν υπάρχουν στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας κι άλλα. Επίσης, ένα σύμπτωμα που μπορεί να σας βάλει σε υποψίες είναι όταν το μωρό αρνείται να φάει ή να πιει οτιδήποτε ή πετάει την πιπίλα του. Μόλις δείτε τις πρώτες φυσαλίδες, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο, ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τα παιδιά, πάντως, που έχουν θηλάσει έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στοματίτιδα.


Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου